N1 analiza: Tko sve ulazi u Hrvatski sabor

Vijesti 17. srp 201520:06 > 20:19
2x1 komunikacije

Tijekom posljednjih 10 tjedana objavljivali smo rezultate predizbornog istraživanja koje je za N1 provodila agencija 2x1 komunikacije. Danas je obrađena i posljednja, prva izborna jedinica, nakon koje možemo vidjeti ukupne rezultate na razini cijele Hrvaske.

Istraživanje je provođeno od svibnja do srpnja. U svakoj izbornoj jedinici ispitane su 1444 osobe što na razini Hrvatske daje prilično vjerodostojan uzorak od 14.444 osoba. Ovo je jedino istraživanje na temelju kojeg je moguće izračunati saborske mandate s obzirom da druga istraživanja uzimaju Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu.

Promatrano na razini cijele Hrvatske HDZ-ova koalicija pobijedila bi u sedam izbornih jedinica, a Kukuriku u dvije. U prvoj izbornoj jedinici, zbog izjednačenog rezultata, nemoguće je prognozirati pobjednika.

HDZ-ova koalicija vodi u obje slavonske i dalmatinske izborne jedinice, te u drugoj, šestoj i sedmoj jedinici koje obuhvaćaju rubne dijelove Zagreba i okolne županije.

Kukuriku koalicija pobijedila bi u trećoj i osmoj izbornoj jedinici, odnosno u sjevernoj Hrvatskoj te Rijeci, Primorju i Istri.

Koalicija oko HDZ-a najbolji rezultat ostvarila bi u petoj i devetoj izbornoj jedinici u kojima bi osvojila po 9 mandata. Kukuriku koalicija bi u osmoj osvojila 9 mandata, a u trećoj 7.

Na temelju prognoze 2X1 agencije, možemo zaključiti kako niti jedna koalicija ne bi imala nadpolovičnu većinu! Sabor ima 151 zastupnika, a za sastavljanje Vlade potrebna je većina od najmanje 78 zastupnika. HDZ-ova koalicija osvojila bi najviše mandata, točnije 68, ali to je deset manje od potrebne većine.

Kukuriku koalicija osvojila bi 56 zastupnika, 12 manje od HDZ-ove koalicije. Živi zid imao bi 8 zastupnika, a HDSSB 4. Po jednog zastupnika osvojili bi Čačićevi reformisti, Bandićeva stranka 365 i ORaH.

Cijelu analizu pogledajte u prilogu novinarke N1 Nikoline Zavišić.