Novi postupak: Đukića se sumnjiči za Peruću i smrt 117 osoba

Vijesti 19. kol 201506:57 > 07:04
Freeimages/creationc

General srpske vojske Borislav Đukić, prošlog mjeseca uhićen na aerodromu u Tivtu u Crnog Gori zbog optužnice za miniranje brane Peruća, imat će dodatni problem kada ga izruče RH.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o istrazi protiv Đukića te još sedmorice zapovjednika srpskih formacija koji su djelovali na teritoriju Šibensko-kninske županije.

Terete ih za ratni zločin nad civilima u razdoblju od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine.

Državno odvjetništvo navodi da su izdavali zapovjedi da se topništvom i pješaštvom napadaju civilna naselja te da su znali da njihovi podređeni sustavno maltretiraju, tuku, zlostavljaju i ubijaju stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području.

Kao zapovjednici nisu ništa poduzeli da to spriječe pa su vojnici, milicajci i pripadnici Teritorijalne obrane nastavili sa takvim radnjama te su ubili 117 civila, silovali tri žene, a još su tri silovanja ostala u pokušaju, piše Index.hr.

Vodio udarnu jedinicu Mladićevog korpusa

Državno odvjetništvo predložilo je da se protiv sedmorice osumnjičenika odredi istražni zatvor jer su u bijegu i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, za Đukića pritvor nisu tražili, jer mu je već određen po optužnici za miniranje Peruče.

Đukić je početak rata u Hrvatskoj dočekao kao potpukovnik i komadant 221. mehanizirane brigade, udarne jedinice 9. kninskog korpusa generala Ratka Mladića. Vodio je napade na Kijevo i Vrliku. Po njegovom nalogu početkom 1993. godine aktivirano je 30 tona eksploziva na brani koja je ipak spašena od potpunog uništenja.