Ministarstvo zdravlja šalje pacijente u Sloveniju po kanabis

Vijesti 15. lis 201515:53 > 15:56
Freeimages

Ministarstvo zdravlja poručuje kako je moguće da liječnici obiteljske medicine izdaju recept za lijekove na bazi kanabisa i da potom pacijenti po lijek odu u susjednu Sloveniju. Ministar je potvrdio i kako se može lijek uvesti iz cijele EU, bez straha od problema na granici.

Naime, u Hrvatskoj još nije registriran niti jedan lijek koji sadrži indijsku konoplju, stoga ih pacijenti ni ne mogu trošiti iako im od danas može biti pripisan od strane liječnika.

“Liječnici obiteljske medicine moraju od bolničkog specijalista dobiti naputak za izdavanje recepta za lijek koji sadrži indijsku konoplju. Pravilnikom je sve propisano, a on je objavljen u Narodnim novinama i liječnici bi kao djelatnici u zdravstvu morali biti s njim upoznati”, rekli su Indexu u Ministarstvu zdravlja.

S druge strane liječnici obiteljske medicine kažu kako nisu upoznati s cijelom situacijom oko pisanja recepata za takve vrste lijekova jer ih, kažu, u Hrvatskoj još nema.

Liječnici obiteljske: Zašto bolnički specijalisti ne izdaju bijeli recept?

Ističu kako veledrogerije moraju tražiti interventni uvoz od HALMED-a te da im to moraju platiti, a sad ovisi kažu hoće li im se to isplatiti budući da veledrogerije sad moraju registrirati takve lijekove.

“Ako napišemo bijeli recept, pacijent povrat novca može tražiti od HZZO-a, koji potom nas iz obiteljske mogu teretiti za te lijekove. Nama liječnicima iz obiteljske medicine nije jasno zašto onda liječnici u bolnici odmah ne napišu bijeli recept”, reklo nam je par liječnika koji dodaju kako nemaju ni upute gdje potražiti kako se lijek zove i u kojoj dozi i kako ga napisati.

U samom Pravilniku, podsjetimo, stoji da će se lijekovi koji sadrže THC moći propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).