Habuš odgovorio Zmajloviću: "Čija je riječ teža?"

Vijesti 16. lis 201519:00 > 19:08
N1

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš reagirao je u petak na primjedbe ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića u vezi sa zakonitosti zbrinjavanja baliranog otpada ocjenjujući da je upitna ministrova vjerodostojnost jer je on dvije godine proveo seleći se u Zagreb Tower.

“A preostalu godinu i pol smišljao je kako će sufinancirati kućanske uređaje i i nabavu hibridnih vozila”, dodao je.

Kako je rekao Habuš, ostatak vremena nije proveo razmišljajući o varaždinskom otpadu, za razliku od njega, koji se četiri godine intenzivno bavi tim problemom.

Nakon jučerašnjeg prosvjeda zbog zbrinjavanja baliranog otpada pred Ministarstvom zaštite okoliša i prirode u Zagrebu te izjava ministra Zmajlovića, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je rekao da su te izjave neistinite te je najavio daljnju komunikaciju isključivo činjenicama, a ako treba – i pred pravosudnim tijelima.

Ministar Zmajlović izjavio je da je gradonačelnik Habuš, koji uporno odbija poduzeti zakonom propisane postupke koji omogućuju sklapanje ugovora o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedini razlog zašto novac za zabrinjavanje nije povučen. Habuš je danas rekao da je ministrova tvrdnja, po kojoj je varaždinska koncesija iz 2012. godine nezakonita, ili nepoznavanje materije ili namjerna insinuacija da se teškom optužbom krivnja prebaci na grad Varaždin. Ustvrdio je kako su zakonitost provedenog postupka potvrdili Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i Upravni sud u Zagrebu.
“Postavlja se pitanje vjerodostojnosti, čija je riječ teža, ministra Zmajlovića ili mene kao gradonačelnika Varaždina. Čovjek koji je dvije godine proveo seleći u Zagreb Tower, a preostalu godinu i pol smišljao kako će sufinancirati kućanske aparate i nabavu hibridnih vozila ostatak vremena nije proveo razmišljajući o varaždinskom otpadu, za razliku od mene, koji se četiri godine intenzivno bavim ovim problemom”, rekao je Habuš. Dodao je kako nikome neće dopustiti da se iz toga izvuče paušalnim izjavama koje nisu utemeljene na činjenicama.

“Razilaženja u mišljenju s ministrom nema veze sa skorim izborima ili politikom”

Habuš očekuje da će se problem riješiti kako je prije bilo dogovoreno – koncesijom, za koju kaže da ju je mjerodavno ministarstvo trebalo poništiti na samom početku ako je bila nezakonita, a tada su se, kako je rekao, na upit iz grada Varaždina proglasili nenadležnima.
Na novinarsko pitanje što će biti dalje jer građane jedino zanima kada će 130.000 tona bala otpada u Brezju, na ulazu u Varaždin, biti uklonjeno, Habuš je odgovorio da nova koncesija nije moguća jer je ta valjana i njezino raskidanje vodi u tužbe koncesionara.
“Imali bismo neriješen problem smeća još najmanje godinu, godinu i pol, a za to nema razloga jer je ovo rješenje koje smo da sada radili i s Ministarstvom i Fondom potpuno legitimno”, istaknuo je Habuš. Dodao je da taj slučaj razilaženja u mišljenju s ministrom nema veze sa skorim izborima ili politikom, da bi jednako reagirao i prije godinu dana te da predlaže, ako je potrebno, angažiranje neovisne pravne kuće koja bi utvrdila tko je u pravu.
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš najavio je za utorak, nakon današnjeg dogovora na međustranačkom vijeću, izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća. Na sjednicu s raspravom o zbrinjavanju baliranog otpada u Brezju bit će pozvani i ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda Sven Mueller.