HDZ-ovci ponovno po SDP-u: To im je pisala administracija

Vijesti 30. stu 201514:51 > 14:55
N1

U središnjici HDZ-a Ivana Maletić i Tomislav Ćorić ukratko su predstavili HDZ-ove odgovore na prijedlog Mosta te su komentirali SDP-ov dokument objavljen u nedjelju.

Tomislav Ćorić je na početku konferencije za novinare ispričao vic, “koji zapravo i nije vic” – kako je kazao.

“Razvoj događaja tijekom jučerašnjeg dana, doveo je do toga da je došlo do objave da je SDP program predstavio na internetu, i on je i bio tamo u kasnim poslijepodnevnim satima. Onda se u jednom trenutku nije moglo doći do njega, i trenutno imamo drugu verziju programa. Na stranici 30 tema je Poduzetništvo. Prema današnjoj verziji, “načelno se slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima”.

Jučerašnja verzija navodi ovako: “Načelno se, kao Ministarstvo financija slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima”.

Tko se dakle slaže? Ministarstvo, tko je pisao taj tekst? To je pitanje na početku priče. Želimo naglasiti – iza svake kredibilne vlade i ekonomske politike stoji vjerodostojnost. Primjerice, za fiskalnu vlast ne postoji strategija upravljanja javnim dugom. Zadnja je kreirana prije pet godina. Postavlja se pitanje zašto ne postoji četiri godine?”

Nakon Ćorića novinarima se obratila Ivana Maletić.

Maletić kaže da su na programu radili stručnjaci, koji su radili i na odgovorima Mostu nezavisnih lista.

“Radili smo s temama koje su bitne Hrvatskoj, od poduzetništva koje je u prvom planu. Za to je važno stvoriti kvalitetno poslovno okruženje, pravosuđe koje je efikasno i brzo, što su i kolege iz Mosta naglasili kao važan reformski zahtjev.”

“Isto tako, lokalna i regionalna samouprava i pitanje njihove efikasnosti, što su kolege iz Mosta naglasili također kao jedno od najvažnijih promjena. Postali smo prespori, trebamo se urediti i definirati te procese u našim tijelima javne uprav,e izgraditi te institucije i što se radi na kojoj razini državne vlasti – do pojedinog djelatnika i koji se rezultati od njega očekuju. Onda možemo imati sustav mjerenje izvrsnosti.”

Poljoprivreda i zaštita okoliša

“U prvi plan je stavljena poljoprivreda, jer smo u čitavoj kampanji govorili koliko je ona važna za RH. Imamo puno neiskorištenih resursa koje treba aktivirati. Temeljem toga možemo napraviti iskok u gospodarskom rastu. Svoje smo odgovore koncipirali da pokažemo da smo i puno detaljnije ušli u problematiku koju je Most predložio.”

“Isto tako, tema zaštite okoliša je i kod nas, kao i u EU i svijetu, postavljena kao važne teme. Naš će dokument, i da ne mijenjamo verzije, uskoro biti na internetu.”

Maletić je dalje kao teme u odgovorima nabrojala monetarnu politiku i upravljanje javnim financijama…

“Tu je isto jako bitna vjerodostojnost. Vlada je imala četiri godine da pokaže hoće li odraditi sve što je morala, a kao odgovor od institucija je dobila da nisu uspjeli. Koliko je zapravo vjerodostojan dokument koji su pokazali? Nemaju političku volju niti znanje da provedu ono što im drugi napišu u dokumentima. Taj dokument i nije odraz programa, nego odraz prepisivanja odredbi i zakona.

Dajte si vremena i vidite da tu nema programa, nego pobrojavanja onog čime se bave institucije. To je za njih pisala administracija.”

“Bavili smo se i znanjem, obrazovanjem i znanošću”, slijedilo je dalje u obraćanju Maletić, koja kaže da se mora otvoriti prostor za ulaganja u znanost, i da Vlada mora biti odlučna da napravi skok u ovom polju.

“Nema prepreka za proglašenje gospodarskog pojasa”

Konačno, zadnje teme bile su referendumski okviri, ali i mediji i kultura.

“I naravno, gospodarski pojas koji nam je svima u interesu. To je jako važno i RH može donijeti odluku, nema potrebe da gubimo stotine milijuna kuna godišnje jer nismo proglasili gospodarski pojas.”

Na novinarsko pitanje je li istina da imaju dovoljnu većinu u Saboru (op.a. Domoljubna koalicija), Ćorić je rekao da će tu temu ostaviti za drugu priliku i vodstvo stranke.

“Pristajemo na sve što je bilo u skladu s našim glavnim ciljevima”, rekla je Maletić o pregovorima s Mostom, i dodala da, iako se nisu slagali sa svime, da je najbitnije da su pregovorima postigli usuglašavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.