Šef Državne revizije sastao se s predsjednicom zbog DUUDI-ja

Vijesti 01. pro 201512:26 > 12:27
Predsjednica.hr

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović primila je glavnog državnog revizora g. Ivana Klešića koji joj je predstavio izviješća o obavljenim revizijama za 2015. godinu, priopćio je Ured predsjednice.

“Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na nepovoljno mišljenje revizije vezano uz poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i uvjetno mišljenje za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Predsjednica Republike je izrazila zabrinutost nad predstavljenim nalazima revizije i utvrđenim nepravilnostima te svoje uvjerenje kako će nadležne institucije postupiti sukladno svojim ovlastima, štiteći interese Republike Hrvatske”, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Državna revizija otkrila je nepravilnosti u radu DUUDI-ja, od kojih je najveća razlika u vrijednosti dionica i udjela kojima upravlja DUUDI, evidentirana u poslovnim knjigama krajem 2014., koja je manja za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti u Registru i obavijesti SKDD-a matične knjiga svih dionica. Osim toga, utvrdili su da evidencija nekretnina nije pouzdana.

Šef DUUDI-ja Mladen Pejnović ustvrdio je da je revizija izmislila da te milijarde nedostaju, ali i da DUUDI nije bio u stanju srediti evidenciju nekretnina kojom se nitko nije bavio 20 godina.

Revizija je navela i da je Vlada nezakonito prodala Croatia osiguranje, jer se to trebalo odigrati nakon rasprave u Hrvatskom saboru, koji je trebao dati mišljenje o nužnosti prodaje, a trebalo je i utvrditi najniži potreban iznos dokapitalizacije.

DUUDI, inače, nije u najboljim odnosima s predsjednicom, budući da su nedavno obznanili da snose troškove održavanja vile u Visokoj, nesuđene rezidencije Kolinde Grabar Kitarović od koje je odustala nakon što je izabrana za predsjednicu.