Afrička svinjska kuga uzima svoj danak: “Morat ću zdrave životinje eutanazirati”

Vijesti 05. srp 202320:38 0 komentara

Afrička svinjska kuga uzima svoj danak - uzgajivači kažu da situacija nije dobra i da imaju niz problema zbog zabrana premještanja svinja i nemogućnosti da zdrave životinje voze u klaonicu. Očekuje se i rast cijena svinjetine - koju ljudi, zbog relativno prihvatljive cijene, najviše konzumiraju.

Policija na cestama Vukovarsko srijemske županije. Ovoga puta ne kontroliraju brzinu već prevozi li netko žive svinje ili pak svinjsko meso. A uzgajivači kažu situacija nije dobra. I oni kojima su svinje zdrave, poput Stjepe Mijića, imaju niz problema zbog zabrane bilo kakvog premještanja svinja.

N1

Uzgajivač svinja Stjepo Mijić kaže: “U narednih deset dana će bit problem transport prasaca, znači moramo micati životinje iz objekta prasilišta, farma nam je puna, za deset dana moramo seliti grupu životinja, ne možemo. Ja ću morati zdrave životinje eutanazirati jer ih nemam gdje staviti – ako u boks gdje ih ide 15 stavim 40 to će biti grižnja ušiju, kanibalizam”.

Zašto zdrave životinje ne možemo voziti u klaonicu da pokušamo nešto spasiti, pita se Mijić, a slično kaže i Antun Golubović iz odbora za svinjogojstvo HPK-a: “Mi ne možemo reći krmači – znate donesene su mjere, vi se danas ne smijete oprasiti, morate čekati da mi vidimo. Mi ćemo ići sa dopisom prema Ministarstvu poljoprivrede da sve svinje koje su klinički zdrave, a vrijeme im je isporuke, odu u ovlaštenu klaonicu”.

No iz Ministarstva poručuju, tako nešto se ne može dopustiti. Ministarstvo je, tvrde, odredilo i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području te je preko 500 gospodarstava već zaprimilo sredstva za izradu dezinfekcijskih barijera.

Golubović dodaje: “Dezinfekcijsko sredstvo je, međutim mi smo dobili kvadrat spužve….to su barijere za pješake, mi smo očekivali barijere na izlasku iz ulice, na izlasku iz sela”.

Stoga se brojni proizvođači zalažu za više kontrole.

N1

Stjepo Mijić komentira: “Nitko nas ne kontrolira, što mislim da je jako loše kod nas nitko nije bilo otkako se to pojavilo….dezinfekcijska sredstva ne vidim nigdje, kad pričam ljudima o dezinfekcijskoj barijeri kao da pričam o svemirskom brodu”.

A u Ministarstvu poljoprivrede odgovaraju kako je odgovornost za zaštitu od širenja bolesti i na samim uzgajivačima koji se upozoravaju već godinama.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić ističe: “Epidemija afričke svinjske kuge sigurno će biti velik udar na hrvatsko svinjogojstvo, a posljedice će osjetiti i potrošači”.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović upozorav ana potrebu za uvozom: “Sigurno će biti korekcija cijene u ovom trenutku jer ćemo morati posegnuti za uvozom. I Europa je smanjlila proizvodnju za milijun krmača”.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori apeliraju i na Ministarstvo da pojača odstrel divljih svinja jer su one prijenosnici ove bolesti. Očito je nepažnja negdje uzrokovala i ovu epidemiju, a sad treba učiniti sve da se zaraza zaustavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!