Alaburić o zabrani pisanja: Odluka je nezabilježena u svjetskim razmjerima

Vijesti 23. ruj 202117:56 > 20:17 0 komentara

Stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala aktualan slučaj privremene zabrane objave tesktova portalu H-Alter o Poliklinici za zaštitu djece i njezinoj ravnateljici te slobodu medija.

“Ne znam ni za jednu odluku u bilo kojoj zemlji da se jednom mediju zabrani pisanje tekstova o jednoj osobi i instituciji, a radi se o temi od nesumnjivog interes javnosti. Odluka je nezabilježena u svjetskim razmjerima, presedanska, a u dijelovima obrazloženja za mene je zastrašujuća, ali vjerujem da će se u žalbenom postupku ukinuti”, rekla je Vesna Alaburić i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Ova zabrana je odluka o privremenoj mjeri i po zakonu žalba ne odgađa izvršenje. Ta odluka je na snazi i H-Alter je to dužan poštovati. U međuvremenu novinarka Jelena Jindra ima pravo i dalje pisati o istoj temi, objavljivati tekstove u drugim medijima ili na svom Facebooku i drugim komunikacijskim platformama. Zato je ova odluka besmislena. Zabraniti jednom nakladniku objavu tekstova sad kad postoji niz nakladnika i komunikacijskih platformi je potpuno besmislena i dodatno zastrašujuća.”

Na pitanje kakva se poruka šalje drugim novinarima koji istražuju, ali i javnosti, rekla je:

“Nisam sklona generalizacijama i ne vjerujem da iza ove odluke jednog suca stoje suci tog suda ili taj sud, a pogotovo ne kompletna vlast ili država. Mislim da se radi o odluci jednog suca koji je napravio što smatra najpravednijim. Ne vjerujem da se radi o porukama bilo koje grane vlasti ni novinarima ni javnosti. Ova odluka koja izaziva žestoke reakcije, jedan je incident, eksces koji će u daljnjem pravosudnom procesu biti ispravljen. Vjerujem da su današnje reakcije ministrice, premijera i ostalih iskrene, sve reakcije u Saboru su bile izraz revolta što pokazuje da iza ove odluke ne stoji država.”

VEZANE VIJESTI

Alaburić smatra da je dr. Buljan Flander mogla koristiti i druge instrumente demantija, no sigurna je da ćemo se ove sudske odluke uskoro sjećati kao ekscesa:

“Kad bi ova odluka bila potvrđena od strane žalbenog suda i kad bi standardi u obrazloženju postali dio sudske praske, to bi bila katastrofa. No, javna reakcija nije išla u prilog te odluke, čak i one dr. Gordana Buljan Flander da je odluka neosnovana i neprimjerena. Ako netko ima pristup medijima, onda je to dr. Buljan Flander. Imala je prilike svojim javnim istupima u drugim medijima reagirati na sporne tekstove. Činjenica da je posegnula za sudskom zabranom pokazala je da nema dovoljno argumenata za otvorenu javnu raspravu o temi od javnog interesa. Sve ove javne reakcije koje idu prema zaštiti slobode govora, pokazuju da smo spremni braniti slobodu informiranja u našoj zemlji i ne dopustiti da se sloboda, koju smo godinama osvajali, preko noći zatre. Važno je daljnje reagiranje pravosudnog procesa. Sigurna sam da ćemo se ove odluke sjećati kao ekscesa.”

Dodala je da ju je odluka podsjetila na devedesete:

“Čitajući odluku sjetila sam se 90-tih kad se napadalo medije, no nikad nikome nije pala na pamet zabrana priloga o nekoj temi, to ni 90-tih nikome nije palo napamet. Zato mi je nevjerojatno da je dr. Buljan Flander, koja ima veliko iskustvo s medijima, da je posegnula za ovako neviđenom mjerom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!