Polovica onkoloških bolesnika ne dobiva terapiju, aparatima prošao rok trajanja

Vijesti 10. velj 202212:24 > 13:23 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Ivica Belina, predsjednik Koordinacije udruga u zdravstvu, gostovao je u N1 Studiju uživo. Govorio je o situaciji u kojoj se trenutno nalaze onkološki bolesnici u Hrvatskoj.

“Od 2016. se mi zalažemo da se donese Nacionalni plan borbe protiv raka, na kraju je 2020. donesen Nacionalni strateški okvir. Problem koji smo imali s radioterapijom i prije korone je ostao, imali smo aparate kojima je u međuvremenu prošao rok trajanja. Većini je prošao rok trajanja, ali imamo i onaj kojem nije.

VEZANE VIJESTI

Druga stvar je da inače kapaciteti, ne samo aparata nego ljudi koji su u stanju na njima raditi je takav da je samo 50% pacijenata, kojima je bila indicirana radioterapija, uopće dobivalo takav način liječenja”, rekao je i pojasnio:

“Ne dobiju je zato što ne postoje dovoljni kapaciteti da bi mogli dobiti takvu terapiju i onda ih se liječi sistemskim liječenjem lijekovima. Sada imamo situaciju da imamo strojeve kakve imamo, koji su stari”.

N1

“Jeste li mogli biti bolje liječeni? Vjerojatno da”

U nastavku je govorio i koji su još problemi:

“To je jedan dio, kod nas je problem u čekanju na terapije, ali na sve terapije, u čekanju na dijagnostiku, u čekanju na odluku o terapiji. Ili ako imate bolest koja uslijed liječenja napreduje, kada se donosi odluka o nastavku liječenja, to je isto što se predugo čeka. Drugi problem je što se rak ne liječi isključivo u centrima koji su za specijalizirani za liječenje raka, nego se liječi u svim zdravstvenim ustanovama i onda imate situaciju da ćete biti oprerirani i onda će vas se uputiti na daljnje liječenje što je možda bilo loše za vas u tom trenutku.

Jeste li vi mogli biti kvalitetnije liječeni? Vjerojatno da. Događaju se situacije, najdramatičnija situacija koje se mogu sjetiti, gospođa koja je imala jako rijedak tumor na kralježnici, operirali su je, bila je nepokretna nakon tog i onda joj je rečeno da si nađe onkologa. Ne znam kako bi ona to mogla napraviti. Tako da, imamo problem s koordinacijom unutar sustava i imamo problem s prolaženjem pacijenata kroz sustav”, kaže.

“Nije se ništa puno napravilo”

Što se trenutno događa po tom pitanju?

“Nacionalni strateški okvir je izrađen za okvir 2020. do 2030., usvojen je 2020. i te godine se nije ništa puno napravilo osim što se izradio dokument, usuglasio se s državnim tijelima i usvojen je. U 2021. se nije dogodilo ništa što bi mi kao zainteresirana javnost ili javnost znali. Vjerujem da se radilo na dijelovima akcijskog plana, ali nemamo informaciju što se konkretno radilo. Sada smo dobili neki timeline kako se planira provedba, ove godine se planira napraviti akcijski plan, planira se popisati potrebna oprema s obzirom na to da su tu sad i sredstva iz NPOO-a”.

Nažalost i s povlačenjem sredstava ima problema:

“Ja mislim da smo mi sve što smo mogli isformalizirati do krajnjih granica apsurda, to smo i učinili. Proces javne nabave, rokovi za žalbe, žalbe koje se podnose da bismo usporili proces… Mislim da je to nešto što bismo trebali pojednostaviti. Mi sve ovo vrijeme ne želimo izgubiti novac kao što je izgubljen onaj za obnovu Zagreba, i želimo da se novac namijenjen za obnavljanje radioterapijske opreme i edukaciju kadrova, upotrijebi za tu svrhu”, veli.

“Pacijenti više ne mogu čekati”

Ističe i da nemaju nikakvih informacija:

“Ja sam prošlo ljeto poslao pismo ministarstvu, Saboru i Vladi gdje sam ih pitao što se s time događa. Nekih 13.000 umrlih svake godine je problem za ovu zemlju i to ne možemo staviti pod tepih. Nikakvog odgovora nije bilo, sada smo uspjeli ipak nekako dobiti njihovu pozornost i nadam se da će se krenuti u rješavanje toga jer pacijenti više ne mogu čekati.

Službeni planirani potezi su nabava opreme za radioterapiju, upostavljanje nacionalne onkološke baze podataka jer ne pratimo ishode liječenja pa ne znamo koje bolnice najbolje liječe ljude i uparivanje tih podataka s podacima iz registra za rak i treća stvar je definiranje ustanova u kojima se onkološke bolesti liječe i definiranje u kojoj fazi bolesti će pacijent u kojoj ustanovi dobiti odgovarajuću razinu usluge. Dakle nema potrebe da netko za kontrolu ide vrhunskom profesoru na Rebro kada to može dobiti na nižoj razini”. zaključuje.

https://youtu.be/k6T63bnnBLw

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!