Bačić: Nećemo podržati istražno povjerenstvo za Inu, ovo je igrokaz!

Vijesti 30. stu 202222:03 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski HDZ poručio je u srijedu navečer da zbog nekoliko razloga neće podržati prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Inu.

„Ovo danas je jedan igrokaz u kojem se unaprijed zna tko je kriv i što ga čeka“, rekao je predsjednik HDZ-ova KlubaBranko Bačić u saborskoj raspravi o osnivanju povjerenstva.

Kao jedan od razloga zbog kojeg HDZ neće podržati povjerenstvo, naveo je ponašanje oporbe u Antikorupcijskom vijeću. Upozoravali smo vas da ne radite protuzakonito i da ne radite igrokaz, no vi uporno nastavljate, i sad očekujete da o istom govorite na drugom tijelu, ne, rekao je Bačić.

VEZANA VIJEST

Kad je riječ o velikoj aferi oko Ine, naglasio je kako je pravomoćnim rješenjem o provođenju istrage počeo sudbeni postupak, čime se ne može osnivati istražno povjerenstvo u Saboru.

Oporbi je poručio i da nitko nije zaštićen time što je član HDZ-a. Ova Vlada i stranka ni na koji način ne utječe na rad DORH-a, prepustimo da ono provodi aktivnosti oko afere, kazao je i predlagateljima spočitnuo selektivan pristup.

Zanimljivo, njih ne zanima prodaja naftnih polja u Siriji, propituje se dio afere oko Ine, a drugi se zaboravlja i to je neprihvatljivo, istaknuo je.

Hajduković: Ako nemate što kriti, čega se bojite?

Oporba ustrajava da istražno povjerenstvo treba osnovati.

Svako povjerenstvo koje osnujemo, imat će vašu većinu, ako nemate što kriti, u čemu je problem? upitao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

VEZANA VIJEST

U prošlom sazivu povjerenstva se nisu smatrala spornima, bila je to dobra praksa, dodao je Bojan Glavašević (ZLB), žaleći da se to sada narušava.

Suverenisti, kaže Vesna Vučemilović (HS), podržavaju sve što će rasvijetliti relevantne činjenice oko energetike, jer proizvodnja hrane i energije od strateške su važnosti za svaku državu, posebno u vrijeme krize.

Istražno povjerenstvo je još jedna prilika da i vladajući dokažu svoje opredjeljenje za borbu protiv korupcije, naglasila je.

Tušek: Pokušaj oporbe da tema Ine ostane u opticaju

Žarko Tušek (HDZ) bit rasprave o istražnom povjerenstvu vidi u pokušaju oporbe da tema o Ini ostane u opticaju.

Mirela Ahmetović (SDP) to odbacuje i tumači da se o povjerenstvu raspravlja jer stvari ne valjaju, ni po učinkovitosti gospodarenja energentima, ni po korporativnom upravljanju.

Mol, kaže, odlučuje po kojoj će se cijeni uvesti i izvesti hrvatski energenti, hoće li se i kada prerađivati u hrvatskoj rafineriji, hoće li ona postojati.

To ne govori o učinkovitom upravljanju energentima, a ključno je pitanje zašto premijer šuti, rekla je Ahmetović.

Most upire prstom u isprepletenost energetskog sustava, tvrdi kako će „Pandorina kutija HEP-a“ tek pokazati koliko je tamo prljavštine.

Najavili smo da ćemo razbijati hvarski klan, kaže Zvonimir Troskot i tvrdi da je predsjednik Uprave HEP-a Barbarić, „koji je uništio energetski sustav“, poziciju dobio isključivo po hvarskoj liniji, a od tamo dolaze Plenković i Katičić.

„Frane šteta Barbarić je zlo koje se dogodilo HEP-u, kako sada funkcionira, HEP je ogroman kočničar razvoja države“, dodaje Peđa Grbin (SDP).

Orešković: Ponuda HDZ-u

Dalija Orešković (Centar) nudi dogovor HDZ-u. Imate većinu u Saboru, obvežite Vladu i Ministarstvo gospodarstva da ne izvrše isplatu MOL-u od 238 milijuna eura na temelju odluke arbitražnog suda u Washingtonu, predložila je.

Objasnila je kako su, kad je presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera postala pravomoćna za koruptivno kazneno djelo za dva ugovora, oba ta ugovora postala ništetna, a iznos naknade štete iz odluke suda Hrvatsku više ne obvezuje.

Kad je riječ o odnosu s Mađarskom, Glavašević (ZLB) kaže da je naš odnos s mađarskom politikom kroz povijest bio sve samo ne bratski.

Volio bih vidjeti da premijer, Vlada, saborska većina otvore oči i shvate da smo žrtve napada i kolonijalne politike susjedne zemlje koja nam ne želi ništa dobro, a naftne kompanije samo su eksponent te politike, kazao je.

Hajduković dodaje da je mađarski narod prijateljski hrvatskom, da naš prijatelj nije “režim u Budimpešti i da to trebamo osvijestiti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!