Banožić: Pozivam Milanovića za stol, evo može danas nakon sjednice Vlade

Vijesti 27. sij 202211:11 > 12:06 6 komentara
N1

Nakon sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora izjavu je dao ministar obrane Mario Banožić. Na dnevnom sjednice bila je nabava borbenih vozila pješaštva Bradley za potrebe opremanja Oružanih snaga RH.

Osvrnuo se na jučerašnje priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića oko nabave Bradleyja.

“Predsjednik bi u svom priopćenju prvo trebao reći zašto je za RH zagovarao skuplju i manje perspektivnu ponudu”, rekao je, dodavši da Milanovića i dalje poziva za stol kako bi se upoznao sa svim detaljima i ne bi u javnost iznosio teme koje nisu istinite.

VEZANE VIJESTI

“Evo, možemo danas nakon sjednice Vlade, da ga upoznam s letter of acceptance koje je dobio u svom zahtjevu za mišljenjem i na taj način se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite”, poručio je ministar Banožić.

Što se tiče suranje s admiralom Hranjem, Banožić je rekao da su imali intenzivne sastanke oko nabave Bradleyja i zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji došli su do jedinstvenog rješenja.

Na pitanje traži li i dalje ostavku, rekao je: “Tražim da se poštuju zakoni.”

“Javnosti je prikazano ono što netko želi. Nalaz inspekcije je klasificirani dokument. Pravilnik je donesen o tajnosti podataka 2009. Jasno piše da inspekcijski nalaz ima oznaku tajnosti. “, dodao je.

Prokomentirao je i Milanovićevu izjavu da će, u slučaju eskalacije, povući hrvatsku vojsku iz Ukrajine. “Sabor je tijelo koje donosi odluke gdje će se kretati vojska temeljem prijedloga Vlade i davanja suglasnoti predsjednika. Ako izostane suglasnost predsjednika, odluka se donosi dvotrećinskom većinom. Stvari su vrlo jasne i jasno je i naše članstvo u NATO-u. Imamo i nekakve obaveze”, poručio je ministar obrane.

O slanju vojske u Poljsku

Hoćemo li slati vojnike u Poljsku, kaže: “Trenutno u Poljskoj imamo četiri časnika u činu, 80 ljudi vraćeno je u onome trenutku kada je predsjednik rekao da će ih povući, a oni su već bili u RH. Žao mi je, ne znam kako to nije znao”, rekao je i nastavio:

“Radimo planove unutar Ministarstva gdje će u kojem trenutku HV biti na vježbama. Plan je da u 2023. pošaljemo jednu bitnicu panzerhaubitza u Poljsku… Pokazujemo da smo kao NATO članica dokazani svojim vježbama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare