Barić: Rusija želi okrenuti javnost protiv daljnjeg pomaganja Ukrajini

Vijesti 05. ruj 202217:241 komentar
Izvor: N1

Profesor Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti analizirao je za Newsroom N1 televizije tijek rata u Ukrajini.

“Ovo što se događa je značajno. Ukrajina po prvi put ima operativnu inicijativu na jugu. Rusija je izgubila inicijativu, oni ovdje reagiraju na ukrajinske poteze, nalaze su u dugoročno nepovoljnoj poziciji”, naglašava profesor Barić.

vezana vijest

Dodaje kako Ukrajina sada koristi strategiju iscrpljivanja kako bi smanjila nadmoć ruske strane. U ovoj strategiji nema, kako objašnjava, spektakularnih akcija, ali ćete imati protivnika koji nije sposoban odgovoriti zbog cijelog niza činilaca.

Ruski ciljevi

“Rusija je doživjela kulminacijsku točku početkom srpnja i postaje nesposobna izvoditi daljnje napade”, tvrdi.

Rusija želi postići, dodaje, dva cilja, odnosno zauzeti ostatak Donjecka i zadržati ono što je zauzela na jugu. Putin ako zauzme Donjeck onda može proglasiti referendume pa napraviti ili pripajanje ili proglasiti samostalne republike, objašnjava.

Druga strategija je da se, navodi, na svaki način pokuša promijeniti mišljenje, makar u nekim ključnim eruopskim zemljama – Njemačka, Francuska, Italija – koje bi onda pritisnule Ukrajinu da pristane na primirje ili potpiše sporazum nepovoljan za nju, odnosno da postane ruska kolonija.

“Rusija želi okrenuti javnost protiv daljnjeg pomaganja Ukrajini. Da Ukrajina nije dobila tu pomoć pitanje je što bi bilo. U lipnju je potrošila sve svoje zalihe streljiva pa je to bila jako velika kriza”, ističe profesor Robert Barić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar