Bauk: Standardno bahaćenje Plenkoviću bi se moglo obiti o glavu

Vijesti 31. svi 202317:42 0 komentara

Zagreb danas slavi svoj dan i tu nema nikakvih prijepora. Na svečanosti su bili svi koji su i pozvani od predsjednika države do HDZ-ovaca iz Vlade i Sabora. To se ne može reći za jučerašnji Dan državnosti. Predsjednik države smatra da taj dan nije nikakav hrvatski, već HDZ-ov praznik, premijer mu nije ostao dužan pa smo na dan kada bismo trebali biti ponosni na svoju državu, bili posramljeni još jednom svađom dvojice najvažnijih državnih dužnosnika. Predsjednik države inače je oko Dana državnosti rekao i da će se i kao javna i kao privatna osoba zalagati da se taj datum promijeni i vrati na staro. Gost Newsrooma bio je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Puno je polemika i oko prijedloga novog Zakona o izbornim jedinicama.

“Očekujem da će Zakon biti privhaćen u ovakvom ili više-manje sličnom obliku. Politička je odulka da ostane sustav 14 puta 10, nije prihvaćen naš prijedlog da se on malo modificira na način da ostane sve ono pozitivno, ali da se naprave jedinice nešto logičnije”, rekao je Bauk.

Do modifikacija bi možda moglo doći, kaže Bauk, ako vladajući dobiju mig od Ustavnog suda ili se koalicijski partneri bitno ne pobune. “No mislim da neće. Govorio sam već o njihovim krpicama. Bjelovarska i Varaždinska županija su ostale iste, te jedinice, mislim da je to koalicijskim partnerima dovoljno.”

“U petoj izbornoj jedinici prema popisu stanovništva ima 358.000 stanovnika, a u šestoj 410.000. Tu bi Ustavni sud možda mogao dati mig pa bi tu moglo doći do korekcije da se par općina prebaci iz jedne izobrne jedinice u drugu. I to je to”, dodao je.

Bauk kaže da “ovaj prijedlog koji je HDZ napravio i Vlada uputila u Sabor garantira poraz HDZ-a ako mi dobijemo više glasova. To sam izračunao.”

Također je izračunao da bi s brojem glasova po biračkim mjestima s prošlih izbora i ovakvim izbornim jedinicama SDP dobio dva mandata više, HDZ jedan više, Domovinski pokret dva manje i Reformisti jednog manje.

“To bi bio učinak na ukupan sastav parlamenta. Najveći problem ovog prijedloga je što su jedinice i dalje nelogične. Moglo se popraviti, ali HDZ nije htio. Ostao je izborni sutav kakav je već 23 godine i pitanje je trebamo li pucati iz svih oružja jer su zadržali sustav po kojem smo mi dvaput dobili. Ako to netko bude htio, to će biti politička odluka i taj netko će je provesti”, rekao je Bauk.

Na brojne kritike iz redova oporbe premijer Andrej Plenković rekao je da je za političke takmace moglo biti puno gore, da se puno toga moglo promijeniti, a ovo su samo sitne korekcije.

“Standardno bahaćenje koje bi mu se moglo obiti o glavu. Možda bi baš oni bili druga lista”, komentirao je Bauk. “Mi smo dali svoj prijedlog zakona. Možda kada budemo u prilici i ako to bude u programu, promijenimo, ali neće biti velike razlike, sustav će ostati više-manje isti”, dodaje.

“Dan kada svi slave je 5. kolovoza, ne 30. svibnja”

Prepirke su i oko datuma Dana državnosti. Mišljenje SDP-a je tu, tvrdi Bauk, jasno: “Mi smo stav o promjeni zakona izrazili kad smo glasali protiv. 30. svibnja je važan datum za Hrvatsku, ali nije Dan državnosti. Nismo se pretrgli u slavljenju jer držimo da se radi o falsifikatu, barem kad je u pitanju naziv”.

“Taj dan je 5. kolovoza, tada svi slave”, rekao je. Na pitanje hoće li, dođe li na vlast, SDP to mijenjati, odgovorio je: “Ako to vidite u izbornom programu. Ali neće biti prioritet”.

Bauk nije bio jasniji ni kada su u pitanju razgovori SDP-a s Možemo o potencijalnoj nacionalnoj suradnji. Peđa Grbin je od odbora stranke dobio zeleno svjetlo da krene u razgovor sa srodnim strankama.

“Ne znam za to, ima li razgovora ili nema. Najbolji rezultat na izborima ostvaruje se u koaliciji sa srodnim strankama. Način izlaska na izbore je dvostrana odluka, možda mi želimo koaliciju, a oni ne žele. Mi godinu dana govorimo da bi to bilo dobro. Koalicija se potpisuje sporazumom, a realizira kad zajedno predate liste. Još ima devet mjeseci za odluke”, rekao je Bauk.

Slično je i za koaliciju s Ivicom Puljkom i njegovom strankom: “Vidjet ćemo što će birači reći o sadašnjoj suradnji”.

Hipotetski, što ako građani u cijeloj Hrvatskoj kažu “da” za suradnju s Možemo, a oni to odbiju? “Za ljubav je potrebno najmanje dvoje. Građani su treća i bitna strana”, odgovorio je Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!