Beroš o prosvjedu medicinskih sestara i tehničara: Nitko ne sili na cijepljenje

Vijesti 23. ruj 202108:56 > 09:15
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Za danas je Sindikat medicinskih sestara i tehničara najavio prosvjed protiv obaveznog cijepljenja zdravstvenih radnika, a također traže i plaćanje prekovremenog rada i rada na blagdane. Na to je reagirao ministar zdravstva Vili Beroš.

Nijedan građanin Hrvatske, pa ni zdravstveni djelatnici, nisu prisiljavani na cijepljenje, ali nemamo pravo odustajati od poduzimanja svih mjera u zaštiti pacijenata u bolnicama i korisnika usluga u ustanovama socijalne skrbi od zaraze koronavirusom. Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

VEZANE VIJESTI

Uvođenje sigurnosnih mjera u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite početkom listopada, od kada će svi zaposlenici dolazak na rad i obavljanje svakodnevnih poslova moći ostvarivati uz pomoć potvrda o cijepljenju odnosno preboljenju zaraze ili uz redovito testiranje na covid-19, u jednom dijelu javnosti potiče rasprave o tom pitanju, a neke od sindikata zaposlenika u zdravstvenom sektoru ponukao je na javni protest.

“Za danas najavljeni protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podržavam”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na pitanja medija o prosvjedu sestara i tehničara koji je taj sindikat zakazao u središtu Zagreba.

“Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljeno provođenje zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze korona virusom i njenih pogubnih posljedica. Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu. I zato me neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno doprinose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Naše uloge u liječenju ljudi nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija”, dodao je.

Osvrćući se na pitanje plaćanja prekovremenog i rada na blagdane, kojeg taj sindikat navodi kao jedan od razloga za današnji prosvjed, Ministarstvo zdravstva ističe da je rad na blagdan plaćen sukladno Kolektivnom ugovoru kao i visina iznosa za prekovremeni rad koja je povećana od ožujka 2020. godine Dodatkom III Kolektivnom ugovoru, a Vlada je 16. rujna ove godine donijela Odluku o isplati razlike iznosa za prekovremeni rad za ranije razdoblje. Time je doneseno rješenje da se taj dugogodišnji problem riješi do kraja iduće godine.

Sistematizaciju radnih mjesta utvrđuje svaka zdravstvena ustanova svojim općim aktima. Nazivi radnih mjesta i visina koeficijenta uređeni su Uredbom Vlade. U tijeku su izmjene kojima se vrednuje visokoškolsko obrazovanje medicinskih sestara, te utvrđuju koeficijenti za magistre sestrinstva za položajna mjesta poput glavne sestre klinika, kliničkih zavoda i zavoda u kliničkim ustanovama, te službi u županijskim bolnicama, kao i za neka druga radna mjesta. Utvrđuje se i koeficijent vozača saniteta kao posebno radno mjesto u zdravstvenim ustanovama.

Na sva ta pitanja, kao i pitanje beneficiranog staža, koja otvara Sindikat medicinskih sestara i tehničara Zajedno, Ministarstvo zdravstva nudi odgovore i rješenja u skladu sa zakonima i objektivnim financijskim mogućnostima sustava, ali poziva i na stalni dijalog u pronalaženju prihvatljivih rješenja. Ali, kada se pitanja i teme, umjesto Ministarstvu zdravstva, upućuju na druge adrese u društvu, onda je to više nego jasan znak da ovakav protest ima neke druge ciljeve.

“Pitanja zdravlja i liječenja svima su nam zajednička, jednako pogađaju svakog građanina ove zemlje i tako im moramo pristupati i rješavati ih. Na zdravstvenim djelatnicima je u tom smislu najveća zadaća i odgovornost. I zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima”, istaknuo je Beroš, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar