BiH uzima 350 milijuna eura zajma od EBRD-a za autocestu u Hercegovini

Vijesti 24. velj 202217:14 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) odobrilo je u četvrtak otvaranje pregovora s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) za zajam od 350 milijuna eura, čime bi se financirala izgradnja 35 kilometara dugačke dionice autoceste na koridoru VC u Hercegovini, između Mostara i Konjica. 

Kako su izvijestili nakon sjednice, imenovano je izaslanstvo koje bi trebalo voditi pregovore i zaključiti ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a oko izgradnje autoceste na koridoru VC.

Radi se o zajmu vrijednom 350 milijuna eura, uz rok otplate do 15 godina, uključujući tri godine počeka.

Prema priopćenju Vijeća ministara BiH, projekt podrazumijeva izgradnju autoceste od mjesta Ovčara, sjeverno od Konjica, do južnog dijela Mostara. Taj dio autoceste bit će podijeljen na tri dionice.

Radi se o autocesti dugačkoj 35 kilometara. Planirano je da izgradnja toga dijela autoceste bude financirana EBRD-ovim zajmom, ali i sredstvima Europske investicijske banke (EIB).

U BiH je do sada izgrađeno oko 120 kilometara autoceste na koridoru VC, od oko 320 kilometara koliko se proteže na ovome paneuropskome koridoru. Koridor VC je transportni koridor koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!