“Bojim se da je zabrana pisanja presedan koji će se loše odraziti na novinare”

Vijesti 23. ruj 202118:27 > 20:53 1 komentar
N1

U Dnevniku N1 predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever rekla je da ne pamti odluku suda da je jednom mediju zabranjeno da i ubuduće piše o jednoj instituciji.

Novinarka i urednica Maja Sever naglašava da postoje i druge metode ako netko smatra da je objavljena lažna informacija.

VEZANE VIJESTI

“Da dr. Gordana Buljan Flander nije imala drugg načina protiv čega? Protiv preispitivanja rada istutucja? Postoje mehanizmi kojima se odgovara ako smatraš da je nešto javno objavljeno lažno – od demantija, zahtjeva za ispravkom pa i do onoga što neću zagovarati, ali postoji zakonodavstvo koje regulira takve stvari i mehanizmi i zakoni kojima se reguliraju ovakvi problemi u medijima”, rekla je Sever i dodala:

“Bojim se da je ovo presedan koji će se sigurno loše odraziti na novinarsku budućnost.”

U kojem smislu bi se ova odluka mogla loše odraziti, Sever objašnjava:

“Ako jedna javna institucija, koja mora biti otvorena za preispitivanje rada, oni nisu sveta krava ni zaštićeni Ustavom, ako javna institucija uspije zaustaviti da se piše o njima i da se preispituje njihov rad, tko zna kome to može pasti napamet sutra. Npr. sudu, Vladi, drugim državnim dužnosnicima…”

“Hrvatska nema medijsku strategiju”

Na pitanje kako ocjenjuje slobodu medija u Hrvatskoj kaže:

“Sloboda medija nije izjava nakon ovakvog slučaja koji danas pratimo. To je ozbiljan rad. Do slobode medija se ne dolazi samo tako. Državne institucije moraju osigurati okvir da mediji mogu slobodno raditi. Kad bismo pogledali izvještaj o vladavini prava EK-a, a to su uglavnom slap tužbe ili problem neovisnosti regulatornih tijela, to su već dva problema koji državne institucije i premijer mogu rješavati. Mijenja se zakonodavstvo. Hrvatska nema medijsku strategiju. Imamo 20 godina star zakon o medijima kad gotovo nije bilo društvenih mreža. Zakonska regulativa mora osigurati slobodan rad. Ne tražimo zaštitu Plenkovića ili Obuljen Koržinek, nego okvir da možemo slobodno govoriti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare