Brnjac: Moramo biti odgovorniji kako bi održali povoljnu epidemiološku situaciju

Vijesti 10. srp 202109:21 > 09:36 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac iz Dubrovnika je poručila da su pred nama udarni vikendi ove ljetne sezone gdje nas očekuje najveći broj turista te razdoblje kad je potrebno da budemo još pažljiviji i odgovorniji kako bi održali povoljnu epidemiološku situaciju.

Kako je u subotu priopćeno iz Ministarstva turizma i sporta , ministrica Brnjac održala je jučer u Dubrovniku s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone.

Za održavanje povoljne epidemiološke situacije na sastanku je naglašena važnost cijepljenja. Naime, u gradu Dubrovniku dosad je cijepljeno oko 75 posto turističkih djelatnika. Razgovaralo se i dodatnim aktivnostima, ali i trenutnim mjerama na županijskom nivou te ograničavanju održavanja različitih manifestacija.

“Pred nama su udarni vikendi ove ljetne sezone gdje nas očekuje najveći broj turista te razdoblje kad je potrebno da budemo još pažljiviji i odgovorniji kako bi održali povoljnu epidemiološku situaciju”, rekla je ministrica Brnjac.

Po njezinim riječima, dosadašnje mjere koje su se provodile doprinijele su dodatnom interesu i uspostavi brojnih aviolinija u Dubrovniku te su omogućile da Dubrovačko-neretvanska županija u ovom dijelu godine ima znatno bolje turističke rezultate, odnosno gotovo 70 posto više noćenja nego li u isto vrijeme lani.

No, poručila je ministrica turizma, tek smo na početku, na svima nama je da nastavimo održavati ove trendove kako bi osigurali uspješnu budućnost turizma.

Brnjac je istaknula da će Vlada RH nastaviti s mjerama pomoći pogođenim sektorima među kojima je i turizam, osvrnuvši se tako na jučer objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanja za koji je osigurano 36 milijuna kuna.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Dubrovačko-neretvansku županiju je od početka godine do danas posjetilo 187.000 turista koji su ostvarili 894.000 noćenja, što predstavlja rast od 47 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske (125.000) i Slovenije (87.000). Turizam ima veliku važnost za Dubrovačko-neretvansku županiju i kad je u pitanju njegov utjecaj na cjelokupno gospodarsko županije, a posebice grada Dubrovniku.

U Dubrovniku direktan doprinos turizma u BDP-u 17,8 posto

Naime, prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) iz 2019. godine, u gradu Dubrovniku je direktan doprinos turizma u BDP-u 17,8 posto pri čemu 95 posto ukupne potrošnje čine strani turisti.

Uz ministricu Brnjac na sastanku su bili dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnatelj Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebal, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić, direktor županijske Turističke zajednice (TZ) Vladimir Bakić i direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić, direktor dubrovačke Zračne luke Frano Luetić, član uprave Jadranski luksuzni hoteli Antun Jakobušić, direktor Hotela Valamar Lacroma Vlaho Sabljić te direktor Hotela Aminess Lume Žarko Pecotić.

Tijekom boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ministrica Brnjac će danas sudjelovati i na četrnaestoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum pod nazivom “(Post)-Pandemic Geopolitics – Together in a World Apart” te na svečanom otvaranju 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare