Budite oprezni! Policija poslala važnu obavijest za dvije skupine vozače

Vijesti 25. ožu 202318:01
Izvor: PU karlovačka/ilustracija

Dolaskom ljepšeg vremena na naše prometnice sve više izlaze motociklisti i mopedisti. Policija stoga skreće pažnju na to da posljedice prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikala znaju biti vrlo teške i u dosta slučajeva završavaju sa smrtnim posljedicama.

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom 2022. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradao jedan motociklist, a ozlijeđeno je 16 vozača mopeda i 46 vozača motocikala, objavila je policija.

Kako se u narednom periodu očekuje povećan broj motociklista i mopedista na prometnicama, a u cilju njihovog sigurnog sudjelovanja u prometu i smanjenja stradavanja policija podsjeća na uvjete za sigurno sudjelovanje u prometu te savjetuje:

I. da provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a to su:

– uređaji za upravljanje vozilom

– uređaji za zaustavljanje koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom. Pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica

– uređaji za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svijetla)

– uređaji za davanje zvučnih znakova

– kontrolni uređaji te uređaji za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje)

II. da prije vožnje mopedom ili motociklom:

– očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu

–  provjere tlak u gumama

– upale dnevno ili kratko svjetlo

– koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)

– ne upravljaju vozilom ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga

– ne prerađuju uređaje za ispuh (auspuhe) na način da stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)

– ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga

– da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera

– da se u vožnji pridržavaju dozvoljene brzine kretanja, da ne voze slalom između vozila. Mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide

– da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla

– da brzinske mogućnosti svojih vozila testiraju na ovlaštenim poligonima, a ne na cestama.

Ujedno, ostalim vozačima motornih vozila policija savjetuje da uvijek budu svjesni i predvide prisutnost mopeda i motocikala na cesti, kao i da budu spremni na njihovu iznenadnu pojavu u blizini, naročito kada voze brzo, slalom između vozila, pretječu na nelogičnim i nedozvoljenim mjestima ili kada voze neposredno iza ili uz vozilo.

“Vjerujemo da će vozači uvažiti ove naše savjete u cilju vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu, kako bi bilo što manje tragičnih događaja i kako bi se razina sigurnosti u cestovnom prometu podigla na još višu razinu”, priopćili su iz PU karlovačke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.