Butković popustio i kupio obveznice, doznajemo i koliko je iskeširao

Vijesti 01. ožu 202315:23 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković ipak je popustio i kupio narodne obveznice koje je izdala Vlada.

Tzv. narodne obveznice se upisuju u dva kruga – prvi je za građane i traje do danas do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Ranijih dana potpredsjednik Vlade i Ministar prometa Oleg Butković najavljivao je kako neće kupiti obveznice.

“Konzultirao sam se sa suprugom i zajedno smo odlučili da nećemo ići u taj pothvat. Ali to je dobra stvar”, govorio je Butković. Ali izgleda kako je sad promjenio mišljenje. Kako doznajemo, u obveznice je uložio 500 eura.

Zašto se predomislio, je li popustio pod pritiskom kolega ili šefa Andreja Plenkovića zasad nije poznato.

Kako doznaje Večernji list, ministar gospodarstva Davor Filipović uložio je 100 tisuća eura, dok je ministar financija, Marko Primorac, bio malo suzdržaniji pa je u obveznice uložio 20 tisuća eura. Koliko će obveznica upisati premijer Andrej Plenković još nije poznato.

Podsjetimo, upis se obavlja u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država je izdanjem obveznice prvotno planirala prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, minimalna kamatna stopa iznosi 3,25 posto godišnje, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.