Čačić: Banožiću bi bilo pametno da se povuče, ja bih na njegovu mjestu otišao

Vijesti 10. stu 202110:14 > 14:401 komentar
Izvor: N1

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti, Radimir Čačić gostovao je u Novom danu.

Komentirao je učerašnji sastanak premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. “Lošije je utoliko da nije ispunjeno ništa od očekivanja da će biti bolje. U tom smislu propuštena je još jedna šansa da se u komunikaciji promijene, ali osobno nisam očekivao nimalo drugačiji rezultat od ovog koji imamo”, rekao je.

“Ispod svake razine” ocijenio je odluku ministra obrane, Marija Banožića, da zabrani predsjedniku Milanoviću korištenje vojnih resursa, bez njegova odobrenja, dodavši da ne dolazi u obzir da se jedan ministar može tako ponašati.

VEZANE VIJESTI

“Potpisi i stavovi i suglasnosti i predsjednika i premijera usuglašene su procedure, ministri su samo točke za suradnju, ali ne na razini predsjednika države i svaka vrsta takvih pokušaja je bespredmetna. Formu treba poštivati, ali nema šanse da ministar bilo što od onoga što traži predsjednik države odbije”, rekao je Čačić, dodavši da se korištenje vojske može riješiti tako da ona bude naplaćena iz proračuna Ureda predsjednika.

“Ta činjenica da se koriste resursi, helikopter, brod od Ministarstva obrane ni na kakav način ne znači da ministar obrane ima pravo na bilo kakav način uopće promišljati ili kontrolirati, jer kao on odgovara pa će on određivati. To je uvredljivo za zdravu pamet”, rekao je.

Suludim je ocijenio i poteze “da najkvalitetnije ljude izlažemo rizicima diskreditacije”, poput načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, Roberta Hranja.

Upitan hoće li Banožić ostati ministar do kraja mandata Vlade, Čačić je odgovorio da to nije sigurno. “Što će se sve još otvoriti na njegovu mjestu, ja bih otišao odmah. Sama činjenica da si je dozvolio tu vrstu… Možete li uopće zamisliti da bi u takvu vrstu komunikacije i sukoba mogao ući Davor Božinović? On zna da on to sebi ne smije dozvoliti, to je pitanje dimenzije”, rekao je Čačić.

“U nekom trenutku će se i bilo bi pametno da se povuče, jer je stvorena takva atmosfera. Time ne čini ništa što nije i očekivano i predvidivo. Nikakva posebna drama ni u njegovoj karijeri, okej, zaletio se, možda je pomislio da ima vjetar u leđa ili čak uputstvo Andreja Plenkovića, možda. U svakom slučaju ova priča s brigadirom Burčulom je točka koja na prvi pogled zvuči iracionalno, ali ne ako si samo ministar, dakle, prolazna kategorija i nema legitimaciju te vrste da predsjedniku države određuje kad će i hoće li zapovjednik garde u mirovinu. Poznavajući karakter Zorana Milanovića, ne možemo baš očekivati da će to pustiti”, rekao je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar