Čeka li nas generacijska smjena u politici? Provjerili smo koliko je mladih na listama za Sabor

Vijesti 30. ožu 202409:09 0 komentara

Nula. Toliko je mladih ispod 30 godina bilo u posljednja dva saziva Hrvatskog sabora. Nakon predaje kandidacijskih lista, provjerili smo koliko mladih stranke kandidiraju na izborima za novi saziv Sabora, ali i kakve ideje i drugačije politike žele ponuditi ako im se napokon pruži prilika.

Predaju se liste, mladež ponosno pozira uz predsjednika Vlade, a u zaborav pada činjenica da je broj mlađih od 30 godina i u zadnjem sazivu Hrvatskog sabora bio – nula.

Unatoč tome, političarima su opet puna usta mladih.

“U jednom trenutku treba doći do rotacija. Imamo i nove generacije koje polako moraju polako preuzimati odgovornost i to je sasvim normalno”, kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na HDZ-ovim listama kandidata nalazi se samo 5 osoba mlađih od 35 godina. Jedan od njih je i 29-godišnji Maksimilijan koji vodi HDZ-ov Forum mladih.

Entuzijazma kod mladih HDZ-ovaca ne nedostaje

“Uvijek može naravno bolje, ali kao što sam rekao mladi su tu uključeni. Nije to samo stvar lista, mi smouključeni i kroz samu kampanju”, govori nam mladi HDZ-ovac Maksimilijan Šiprak.

“Idemo prema tome da se podiže životni standard mladih u RH, da se podiže kvaliteta života mladih i općenito da imamo što veću participaciju mladih u Hrvatskoj”, dodao je Maksimiljan.

SDP se može pohvaliti najmlađim predsjednikom gradskog vijeća

Ni SDP se ne može pohvaliti boljim brojkama. Tek pet članova Foruma mladih uključeno je na liste. Jedan od njih je i Lovro Lukavečki,  predsjednik Foruma mladih, a ujedno i najmlađi predsjednik gradskog vijeća u Hrvatskoj.

Ponosno ističe nešto politike koje je progurao u Varaždinu: “Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je na moju inicijativu uveo besplatne higijenske uloške, projekt koji se kao domino širio na druge gradove u Hrvatskoj da bi ga konačno preuzela i država.

Prvi smo grad koji se počeo baviti mentalnim zdravljem. Upravo na moju inicijativu financirali smo iz vlastitog budžeta zapošljavanje dodatnih psihologa u naše škole.”

Stranka Možemo se zato može pohvaliti jedinom nositeljicom liste mlađom od 30 godina. 21-godišnja Elena Komarić odlučila se vratiti iz Njemačke i politički aktivirati jer, kaže, vjeruje da postoji još mrvica nade u Hrvatskoj.

Elena smatra da je za demografsku revitalizaciju Hrvatske najbitnije priuštivo obrazovanje.

Mostovci se s druge strane hvale da imaju čak 35 mladih na svojim listama. Jedan od njih je Filip koji smatra da su politička prepucavanja glavni krivac za pasivnost i manjak političke participacije mladih: “Politika se svela na to tko će kome bolje spustiti, a ne priča se o programu”, kaže Filip.

Sve te ideje lijepo zvuče. Imena mladih na listama dobar su PR-ovski pokušaj, ali konačni rezultati i realnost Hrvatskog sabora nešto su drugačiji: “Primijetili smo da u Hrvatskoj ni u ovom sazivu, ni u onom iz 2015. nije bilo mlađih od 30 godina, dok na primjer u nekim državama poput Estonije, taj udio je i 5%. U Europskom palramentu ih ima nešto manje od 1,6%”, kaže Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja.

I to je premalo, ali barem je početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!