Dalija Orešković: Ovo što Milanović radi naprosto mora stati

Vijesti 01. kol 202209:56 > 10:19 8 komentara
N1

Gošća Novog dana bila je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Komentirala je slučaj Dalibora Šempera, šefa ureda potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, koji je u petak navečer vozeći pijan udario dijete i teško ga ozlijedio te pobjegao s mjesta nesreće.

PROČITAJTE JOŠ

“Što se tiče dužnosnika na poprilično visokoj funkciji, mislim da je osramotio ne samo stranku i koaliciju čiji je nositelj, nego na neki način cijelu političku senu. Ovo nažalost nije prvi takav slučaj da oni koji dobiju priliku biti vlast, obnašati vlast, biti dio vrha vlasti, pokazuju da nisu svjesni činjenice da, kao što 24 sata imaju privilegiju, tako imaju i obaveze. Davnih dana je iz hrvatskog političkog prostora nestala svijest o tome da obnašati dužnost obvezuje u puno širem smislu riječe nego što obvezuje obične građane. Obnavljati visoku dužnost više nije čast. Ovo je sve posljedica negatine selekcije, to se vidi iz izjava onih koji relativiziraju ovakve postupke, a zapravo se na takav način na jednoj brutalnoj razini prikazuje što politika jest, a to je guranje podobnih, oni koji će biti odani, lojalni vrhu političke stranke bez obzira što nemaju kvalitete da se stave na bilo kakvu razinu, pogotovo najvišu”, rekla je Orešković.

Ističe da nam država nije institucionalno dobro sređena. “Oni koji imaju priliku, vrlo često kada naprave nemoralno i nezakonito, kazneno djelo očekuju da će ih sustav zaštititi. Da nema medija, novinara i savjesnih građana, kao u ovom slučaju, vrlo vjerojatno bi ih politika i zaštitila i u konačnici od njihove odgovornosti ne bi bilo ništa”

Osvrnula se i na posljednje izjave predsjednika Zorana Milanovića.

“Rekla bih da smo došli u fazu kada Milanovića ne treba niti komentirati. U kampanji je rekao da će karakter biti osnova njegovog programa, nitko nije mislio da taj karakter znači ovo što sada pokazuje. Kada su u pitanju nacionalne manjine ima stvari o kojima je mogao govoriti, biti oštar, pokazati žestinu svog karaktera, a ne se svoditi na pukog zabavljača. Imali smo već jednog predsjednika koji je bio poznat po tome što je pričao viceve. No Stipe Mesić je u tom smislu bio smiješan, imao je svojstven humor, nikoga nije napadao, vrijeđao. Ovo što Milanović radi naprosto mora stati”, rekla je Orešković.

Premijer Plenković obilazi Hrvatsku, svečano se otvorio Pelješki most… Jesu li na vidiku izbori?

“Politička većina je stabilna, a ima i strahovito puno spavača. Njih treba tražiti u oporbenim zastupnicima koji se ne pojavljulju na dan glasanja. Što se tiče reklama, Pelješkog mosta, Schengena, Vlada nema drugog izbora nego kititi se perjem koje nije u cijelosti njihovo. To im je jedina deviza za izbore kada oni god budu. No čini mi se da je eri HDZ-a ipak došao kraj jer korupcija s kojom su natopili Hrvatsku toliko je vidljiva da će se po treći put dogoditi njihova smjena, ako zbog ničeg drugoga, onda zato što je hrvatskim građanima prekipjelo”, kazala je Orešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare