Orešković o novom zakonu: “Ako se Plenković tako osili, a osilio se do sada…”

Vijesti 15. velj 202312:17 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Centra, Dalija Orešković, gostovala je u studiju N1 gdje je komentirala posljednju najavu premijera Andreja Plenkovića da će curenje informacija iz istraga biti kazneno djelo.

Orešković smatra kako je očito da Plenković “silom želi sakriti svoja koruptivna kaznena djela”. “Iz ovih prepiski je dirljivo da je on upleten i onaj tko odobrava ono što ga Gabrijela Žalac o čemu ga obavještava. To ga politički i kazneno inkriminira, ali on ima poslušnu većinu u Saboru”, rekla je.

“Njegov primarni cilj je da se daljnja objava poruka zaustavi da ga dodatno ne kompromitira. Taj zakon se može donijeti i unutar 24 sata, ako HDZ tako hoće”, dodala je.

“Pitanje u kakvom društvu želimo živjeti. Imamo kompromitiranog premjera i stranku, u kakvoj mi demokraciji živimo? Može li takva opcija mijenjati kazneni zakon da bi se prikrila neka nova saznanja? Može silom, ali to nije demokracija nego diktatura”. smatra Orešković.

“Može li takav zakon biti izglasan? Može, u tren oka, ako se Plenković tako osili, a osilio se do sada”, rekla je i podsjetila na Zakon o obnovi.

“Ono što žele sada postići jest da se stupanj njihovog krimena ne sazna u velikoj mjeri. Vidjeli smo da je DORH neki predmet krivo interpretirao i držao u ladici, i pitanje je bismo li ikada pričali o ovome da nije Ureda europskog tužitelja. Sada kada se zatalasalo nešto više Plenković pokazuje svoje pravo lice, a to je da je vojskovođa kriminalne koruptivne organizacije”, rekla je.

Napomenula je da je u DORH-u premalo ljudi te da im se dodatno smanjuje proračun. “Glavna državna odvjetnica nije tražila da im se da više, nego je tiho pristala da im se uzme i ono malo. Nije cijeli DORH korumpirani, niti blizu, ali njihov rad se gleda kroz onoga tko je načelu, a njezin rad je sada kompromitiran i njoj će sada trebati podrška HDZ-a. Ona se jednostavno ne snalazi na svom mjestu, a HDZ-u paše jedan slabi DORH”, dodala je.

“Kada nisu kadrovskim promjenama oslabiti Povjerenstvo za sukob interesa, uspjeli su zakonskim promjenama. “Nataša Novaković je pokazala da ima znanje i integritet i sramota je ako ju Sabor ponovo ne podrži”, zaključila je Orešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!