Danas je svjetski dan tjestenine: Jedan je Zadranin za ovo jelo izdvojio više od 2.500 eura

Vijesti 25. lis 202310:49 0 komentara
Pixabax / Ilustracija

Svjetski dan tjestenine obilježava se 25. listopada, a tim je povodom Glovo, platforma koja korisnicima omogućava pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, predstavila je zanimljive podatke o popularnosti tjestenine u Hrvatskoj.

Tako su hrvatski građani u proteklih 12 mjeseci, u 76.250 narudžbi putem Glova, naručili čak 208.700 porcija tjestenine. To znači da su korisnici Glova u Hrvatskoj svake dvije i pol minute, tijekom proteklih 12 mjeseci, naručivali jedno jelo s tjesteninom.

Ovi podaci smjestili su Hrvatsku na 9. mjesto u svijetu po potrošnji tjestenine, od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje te na 3. mjesto u jugoistočnoj Europi, nakon Rumunjske i Srbije.

Velika potrošnja podržana je i s 21,7 posto više restorana i trgovaca dostupnih u aplikaciji za prodaju proizvoda povezanih s tjesteninom u odnosu na prethodno razdoblje. Osim toga, najveći rast (55 posto) bilježe i supermarketi i trgovine.

Najveći ljubitelji tjestenine su u Zagrebu, gdje je zabilježeno 53 posto ukupne potrošnje tjestenine, Splitu (11 posto) te Osijeku (7,5 posto). Od svih 29 gradova u Hrvatskoj u kojima Glovo posluje, Rijeka je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (83 posto), slijedi je Pula sa rastom od 66 posto, a zatim Slavonski Brod sa 31 posto više dostavljenih porcija tjestenine u proteklom razdoblju.

Vrhunac narudžbi tjestenine u Hrvatskoj zabilježen je 28. lipnja 2023. godine, kada je preko Glova naručeno 446 porcija tjestenine, isporučenih u 124 narudžbe. Hrvatski građani tjesteninu najčešće naručuju između 12-14 sati, kada je zabilježeno preko 30 posto dnevne konzumacije, što tjesteninu pozicionira kao jelo posebno poželjno za vrijeme ručka.

Glovo

Kada su u pitanju najomiljenija jela od tjestenine, na vrhu su i dalje Bolognese, Carbonara i Lasagne, što je dokaz velike naklonosti hrvatskih građana prema autentičnim talijanskim okusima.

Najveći ljubitelj tjestenine u Hrvatskoj dolazi iz Zadra, koji je u proteklih 12 mjeseci naručio 302 jela od tjestenine, za što je izdvojio gotovo 2500 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!