Distribucija testova školama idući tjedan, evo što se zasad sve zna

Vijesti 04. velj 202216:15 > 16:17
GABRIEL BOUYS / AFP

Distribucija testova za samotestiranje trebala bi početi idući tjedan, priopćilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon online sastanka ministra Radovana Fuchsa s ravnateljima osnovnih i srednjih škola o modelu ukidanja samoizolacija provođenjem samotestiranja učenika.

Ministar je na sastanku ponovio kako je primarni cilj ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to tako da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.

Ova mjera, naglasio je, ni na koji način ne utječe na obrazovni proces te ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije. Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome što će djeca koja ne provode samotestiranje, budu li u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju.

Tri dokumenta

Ravnatelji škola od Ministarstva će dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje i na kojemu stoji kako su roditelji svjesni da djeca, koja se ne testiraju, nisu izuzeta od samoizolacije.

Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema HZJZ, napominje se u priopćenju.

Planirano je da distribucija testova školama počne idući tjedan putem civilne zaštite, a njihova podjela učenicima čim stignu do škole.

Preporuke za samotestiranje

Preporučuje se da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer. No, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna – odmah nakon distribucije, testiranje učenika počinje prvi sljedeći dan.

U prvoj isporuci škole će dobiti testove za jedan tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. Nakon toga slijedi tjedan dana praznika u kojemu će škole dobiti drugu isporuku testova, koje će podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe.

Sastanku su uz ministra Fuchsa i predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočile zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić ŠimetinTatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a te predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

Virtualnom se sastanku odazvalo oko 800 ravnatelja osnovnih te oko 300 ravnatelja srednjih škola, dodaje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.