Domarica turistu čijeg je sina ugrizao poskok: “Laž je da nema upozorenja”

Vijesti 02. kol 202310:15 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je šestogodišnjeg dječaka Thibautsa iz Belgije prije pet dana ugrizao poskok dok je s obitelji šetao Nacionalnim parkom Paklenica, roditelji žele upozoriti druge turiste na opasnost koje ni oni sami nisu bili svjesni. No, je li baš tako?

Naime, otac je dijete nosio na ramenima što se pokazalo kao jedan od poteza koji mu je spasio život. Da je hodao, krv bi brže kolala te bi se otrov poskoka brže širio njegovim tijelom. Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protuotrov i on se oporavlja.

Roditelji žele upozoriti na opasnosti i ističu da nigdje nisu uočili znakove koji bi ih upozorili na ovako nešto. Ipak, ispada da roditelji nisu dovoljno gledali kamo i kuda šeću jer, ako ičega ne nedostaje u NP Paklenica, to su znakovi.

Redakciji Morskog.hr javila se domarica planinarskog doma Paklenica Irena Šaran koja je htjela demantirati navode koji izlaze u medijima kao činjenica, a to nipošto nije.

Na više mjesta istaknuta zabrana silaska sa staza

“Kao domarica planinarskog doma Paklenica moram reagirati na vijest o belgijskom dječaku kojeg je ugrizao poskok. Vidim da roditelji krive park i govore da ih nitko nije upozorio, no ono što je jako bitno, na više mjesta u parku je napisana zabrana silaska sa staza.

S obzirom na to da je to nacionalni park, a ne gradski park, jasno je da se tih pravila svatko treba pridržavati jer, iako su staze napravljene da ljudi mogu uživati u netaknutoj prirodi, isto tako je park proglašen da se ta netaknuta priroda i zaštiti od ljudi.

Nadalje, svatko tko kupi ulaznicu u Nacionalnom parku, na samoj ulaznici će vidjeti osnovna pravila ponašanja u parku koja nisu pisana tekstom, već su piktogrami koje može shvatiti i malo dijete.

U ovoj konkretnoj situaciji, Nacionalni park je učinio sve da upozori posjetitelje na pravila ponašanja koja su određena baš radi sigurnosti posjetitelja parka.

Također, ne treba zaboraviti da je put kroz kanjon širok, uredan, a oko staze je raslinje potkresano tako da, kad si na stazi, nema grane na koju se možeš uhvatiti. Turisti su očito sišli sa staze”, rekla je za Morski.hr Šaran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare