Donosimo rezultate istraživanja: Koga biraju Splićanke i Splićani?

Vijesti 24. ožu 202116:07 0 komentara
N1

Na lokalnim izborima Split bira osobnosti za koje vjeruje da mogu pokrenuti grad - ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Splita koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Prednost u utrci za drugi krug imaju Vice Mihanović (HDZ) sa 17,5% i Željko Kerum (HGS) sa 16,6%. U malom su zaostatku Ivica Puljak (13%) i Branka Ramljak (12%). Zaostaju SDP-ov Ante Franić (9,2%), MOST-ov Ivica Grković (8,6%) i kandidat Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevice Jakov Prkić (7,4%). Sličan je raspored i među neodlučnim glasačima kojih je 8,2%

N1

Kandidatura Branke Ramljak značajno je potresla uobičajenu lokalnu scenu; osim Željku Kerumu oduzima svima pomalo. Jakov Prkić nastavlja raslojavati SDP-ovo tijelo, Ivica Grković potvrđuje poziciju MOST-a. Domovinski pokret istaknuo je kandidatkinju za vrijeme provođenja ankete, a do izbora bi mogla zakomplicirati poziciju Željka Keruma i Branke Ramljak (koji su privukli najveći postotak glasača Domovinskog pokreta).

Borba za drugi krug mogla bi biti neizvjesna

Borba za drugi krug dodatno će se zaoštriti, jer Branka Ramljak i Ivica Puljak, ako ga izbore, imaju realnu priliku pobijediti oba vodeća kandidata.

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34,5% naprema 27,2%. No, kandidat HDZ-a gubi od Branke Ramljak (39,7% naprema 28,4%) i Ivice Puljka (42,4% naprema 32,9%). Ivica Puljak favorit je i u srazu sa Željkom Kerumom (45,8% naprema 28,8%).

N1
N1

Vice Mihanović poziciju zahvaljuje lojalnim biračima stranke (89,6% njegovih glasača su iz HDZ-a). Vodstvo među neodlučnima morat će ostvariti u izravnom srazu sa Željkom Kerumom i Brankom Ramljak. Problem mu stvara vrlo mali broj simpatizera ostalih stranaka pa mora računati na disciplinu i izlaznost birača HDZ-a. U nastupu je konkretan (8,9%), dobro prezentira probleme grada (11,8%), no i dalje mora istaknuti program i osobnost – najviše ga se bira zbog članstva u stranci (39,4%) i općenitog dojma (14,8%).

Zašto glasači biraju Željka Keruma?

Željko Kerum trenutni postotak (16,6%) zahvaljuje snažnoj bazi lokalnih simpatizera (10 – 15%), koja će sigurno glasati za njega (77%) i glasačima Domovinskog pokreta koji u trenutku anketiranja nisu imali kandidata vlastite stranke. Željko Kerum može računati na 1 – 2% neodlučnih. Njegovi glasači smatraju da je bio najbolji gradonačelnik (15,5%), koji se dokazao gradskim projektima i poduzetničkim uspjesima (29,3%). Iskrenost u nastupu (15,5%) i dojam čovjeka iz naroda (12,1%) razlikuju ga od političkih elita.

N1

Ivica Puljak, intelektualac (19%) s drugačijom vizijom upravljanja i razvoja grada (13,3%) prihvatljiv je glasačima i centra i ljevice, što mu značajno podiže priliku u drugom krugu protiv svih kandidata desnog spektra (može očekivati njihovu izlaznost). U glasačko tijelo snažno mu ulazi Jakov Prkić pa će morati istaknuti jasne politike i projekte kojima može privući mlađe glasače.

Branka Ramljak je stručna i dokazana u djelovanju (12,5%), spremna pokrenuti Split (8,3%). Ima snažnu podršku žena koje smatraju da dosadašnji muški gradonačelnici nisu učinili ništa (25,5%), a članstvo u NO Hajduka adut je a 2,6%. Branka Ramljak oduzima svim strankama (glasači koje motiviraju konkretni projekti, a manje svjetonazor), što podiže optimizam ako uspije dohvatiti drugi krug. Kandidatkinja Domovinskog pokreta, koja nije obuhvaćena anketom zbog naknadne kandidature, mogla bi joj oduzeti znatan dio glasača. Također, snažna terenska aktivnost HDZ-a može uzdrmati četvrtinu njenih glasača koji inače glasaju za tu stranku.

SDP-ovog Antu Franića uglavnom biraju glasači stranke (84,3% su članovi SDP-a). Za veći iskorak mora se povezati s glasačima (12,5% smatra da je srdačan) i definirati jasne projekte kojima se obraća širem krugu glasača (opisuju ga općenito: najbolji kandidat, lijevog svjetonazora). U prilog mu ne ide odljev mlađih članova kandidatu i listi Možemo, a općenito i nedostatak jasnog identiteta SDP-a.

Kako građani vide ostavštinu Andre Krstulovića?

Bivši gradonačelnik grad ostavlja u lošem (39,4%) i izrazito lošem stanju (31,3%). To je najnegativniji rezultat od četiri istražena grada (Zagreb, Rijeka, Osijek). Najnezadovoljniji su glasači Možemo (90,7%), MOST-a (79,6%), SDP-a (75,0%) i Željka Keruma (74,5%).

N1

Novi gradonačelnik morat će po mišljenju glasača prvo rješavati odlagalište otpada (32,8%) i promet (24,7%). Ova dva problema prioriteti su za glasače svih kandidata. Glasače Možemo i MOST-a u nešto većoj mjeri od ostalih zanima rješavanje podstanarstva i POS stanova, Željka Keruma pitanje razvoja Istočne obale i upravljanja Hajdukom. Glasačko tijelo Željka Keruma i Siniše Vuce najzabrinutije je zbog nedostatka domova za umirovljenike, vrtića i bolnica.

Utrka za Gradsko vijeće iznimno je neizvjesna. Vodi HDZ s 21,0%, a slijede SDP (12,9%), HGS (12,3%), Centar i Most s 10,8%. Prag prelaze Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica (8,7%), Domovinski pokret (7,2%) i Nezavisna lista Tomislava Mamića i Branke Ramljak i (6,9%).

N1

Najveće bitke na desnici su između HGS-a, Domovinskog pokreta i MOST-a, a na ljevica i centar međusobno si uzimaju glasove. HDZ je stabilan, ali s najmanjim potencijalom privlačenja glasača ostalih stranaka.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Splita, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 17. – 21. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!