Prosvjed voltovaca urodio plodom: “Dobili smo ono po što smo došli”

Vijesti 14. velj 202312:59 2 komentara
N1/Jelena Bokun

Dostavljači Wolta prosvjedovali su danas u Zagrebu, a organizator prosvjeda je Inicijativa dostavljača Wolta. Okupili su se na šljunčanom parkingu zagrebačkog Velesajma otkud su u povorci krenuli prema Kuzminečkoj ulici, gdje se nalazi sjedište kompanije. Direktor tvrtke obećao im je da će dobiti pisano jamstvo da će ući u pregovore oko zahtjeva Inicijative. Pregovori su završili nakon otprilike pola sata, a predstavnik Incijative je rekao da su uspjeli.

Dostavljači smatraju da su im uskraćena radnička i materijalna prava, a prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo, probleme te dogovoriti pregovore s tvrtkom.

N1/Jelena Bokun

Silvio Šimić iz Inicijative vjeruje da će pregovori uroditi nekim plodom.

“Prije svega tražimo da izađu pred nas i da počnemo pregovore za sve što se događalo dosad i pogotovo što će biti nakon 1. ožujka kad stupa na snagu zakon o platforskom radu čuje. Želimo da se naš glas čuje i da možemo pregovarati o poboljšanjima uvjeta kako ovaj dio tržišta ne bi doživio kolaps” rekao je Šimić za N1.

“Obezvređuje se naš rad”

Tvrdi da će voltovci izgubiti čak trećinu zarade.

“A sigurno barem i jedan do dva dana rada jer će se sada moći raditi 40 sati, a neki su radili mnogo više. Sad ćemo biti ograničeni vremenski. S druge strane, od 1. ožujka morat ćemo doprinose plaćati iz svog džepa, a ostat ćemo i dalje nezaštićeni kao danas. U zadnje vrijeme je i pala naknada dostave, što vidimo kao obezvređenje našeg rada koji nije lak i koji je rizičan. Zato tražimo određene promjene.”

Ističe da je najveći problem posredničkih tvrtki da zaposlenici uz doprinose i druge troškove moraju plaćati i provizije koje nisu male.

“Nemamo nikakvu zaštitu”

“A s druge strane ne dobivamo ništa, zauzvrat nemamo praktički nikakvu zaštitu. Nisu zadovoljni ovim našim prosvjedom, dobili smo čak i neke, neću reći prijetnje, ali im nije bilo drago što idemo u ovakve akcije. Za agregatore govorim. Dostavljači iz Inicijative danas neće raditi, a pozivamo i druge da nam se pridruže”, rekao je Šimić.

N1

Prosvjednice su stigli do središta tvrtke, a iz Uprave Wolta poručili su da će izaći van i da će s njima razgovarati. Jedan od direktora tvrtke izašao je pred prosvjednike te im obećao da će dobiti pisano jamstvo da će ući u pregovore oko zahtjeva Inicijative te da nitko od današnjih prosvjednika neće biti sankcioniran.

Mario Čičić, jedan od dostavljača, rekao je da je riječ o akumulaciji višemjesečnog nezadovoljstva te da očekuje da se pregovori konačno pokrenu.

“Tu je sad i zakon koji nas obvezuje da plaćamo davanja državi, a nemamo mogućnost sami upravljati svojom zaradom. To nas najviše muči. Radimo na tome da nam bude bolje”, rekao je Čičić.

Pregovori su završili nakon otprilike pola sata.

Prvi su se obratili predstavnici Inicijative dostavljača Wolta.

“Zahvala ljudima koji su došli ovdje, pomoglo je. Hvala plavim herojima koji su bili dostojanstveni i pokazali želju za poboljšavanjem uvjeta. Dobili smo ono po što smo došli – potvrdu da će biti pregovora”, izjavio je Silvio Šimić. Dodao je kako su im iz Wolta dali potvrdu da će se održati sastanak na kojem će biti predstavnici Inicijative, Wolta i agregatora.

“Netko nije mislio da ćemo uspjeti, ali jesmo. Hvala još jedanput”, rekao je.

Nakon njega govorio je direktor Wolta Marin Šušnjar.

“Drago mi je da otvaramo dijalog za koji smo se trudili da se pokrene u prvom mjesecu. Otvorit ćemo razgovore na kojima ćemo proći sve zahtjeve dostavljača i vidjeti što možemo učiniti”, izdvojio je.

N1/Jelena Bokun

Nekoliko zahtjeva

Zahtjevi voltovaca su, podsjetimo, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima.

Također, traže optimizaciju aplikacije te ispravljanje velikog broja bugova u aplikaciji, kvalitetno osiguranje dostavljača, da se polog novca na AirCashu računa kao dostava i da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

Woltovi dostavljači navode da zbog novog Zakona o radu oni, kao radnici na digitalnoj platformi, nemaju jednaka radnička prava kao radnici drugih sektora.

Wolt privremeno povećao cijenu dostave

Dok traje prosvjed dostavljača Wolta, na Woltovoj aplikaciji stoji obavijest o privremenom poskupljenju dostave.

“Zbog trenutno povećanog broja narudžbi, privremeno smo limitirali naručivanje na restorane i trgovine u vašoj blizini. Ispričavamo se na mogućim neugodnostima i puno vam hvala na razumijevanju! Zbog posebnih okolnosti i obujma narudžbi, privremeno je povećana cijena dostave kako bismo nagradili naše marljive plave heroje za dodatni trud”, stoji u obavijesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare