Ekstremna suša ozbiljno pogodila hrvatske poljoprivrednike, nastale velike štete

Vijesti 30. lip 202219:26 0 komentara
N1

Golemi su problemi u poljoprivredi i opskrbnim lancima hranom zbog suše i ekstremnih vremenskih uvjeta. Posjetili smo jedan OPG u okolici Zagreba i uvjerili se na licu mjesta - biljke doslovno izgaraju, život bez vode na ovim visokim temperaturama nije moguć. Resorna ministrica potvrdila je da je suša zadnjih godina najveći problem u poljoprivredi, a počinje već u proljeće.

Zemlja suha kao barut, poljoprivrednici na mukama. Uzgoj hrane iz godine u godinu postaje sve izazovniji.

“S obzirom na to da su ekstremi i temperatura i toga svega, teško je održavati temperaturu u plastenicima, temperature u plastenicima održavamo sa zasjenama za plastenike, znači mreže. U ovoj situaciji smanjuju zasjenu i utjecaj sunca za nekih 35 posto, postoje i mreže koje imaju veću granulaciju, ali nama su dobre i ove da donekle smanje taj šok na biljke”, rekao je  za N1 poljoprivrednik Neven Novak.

VEZANE VIJESTI

Iako je uzgoj u plastenicima donekle lakši nego na otvorenom, ni oni nisu potpuni spas

“Rubni dijelovi plastenika gdje nema folije dolazi do izgaranja listova, gareži na plodovima, plodovi u toj situaciji ne dozrijevaju kako treba, tako da se u toj cijeloj situaciji osjete ekstremi. Naglo dođe nevrijeme pa dođu jaki vjetrovi, pa dođe tuča pa onda drugi dan jako velike vrućine pa onda to isto dosta loše utječe na biljke pa da isto puno vlage zna dosta bolesti stvoriti”, rekao je Novak.

Problem navodnjavanja usjeva otežan je zbog visokih cijena goriva. Resorna ministrica kaže da je suša posljednjih godina veliki problem, a štete su najgore u ratarstvu.

“Vrijeme kakvo smo osjetili u rano proljeće utjecalo je na prinose kod određenih kultura i kod pšenice i kod ječma. No bojazni nema što se tiče opskrbe ukupne količine koju očekujemo zato što su zasađene nešto veće površine i ja želim zahvaliti svih hrvatskim ratarima koji su do toga doveli”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Idućih dana počinje žetva pšenice, a ratari s obzirom na uvjete, nisu zadovoljni otkupnom cijenom. Ministrica uvjerava da Vlada radi sve što može i da će pomoći ako zatreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!