Europska agencija odobrila lijek za rijetku bolest kod djece, HZZO ga odbio staviti na listu

Vijesti 01. ožu 202415:40 0 komentara
Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Udruga oboljelih od bulozne epidermolize Debra uputila je u petak apel Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da omogući dostupnost gela za ublažavanje simptoma ove teške bolesti, a koji bi "djeci leptirima" osigurao zdravstvenu zaštitu u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

Bulozna epidermoliza pripada skupini rijetkih i vrlo teških nasljednih bolesti. Koža oboljelih je ranjiva poput leptirovih krila, zbog čega ih zovu i “djecom leptirima”. Ova bolest u većini slučajeva uzrokuje osamdeset do stopostotnu invalidnost s teškom svakodnevicom ispunjenom previjanjima, kirurškim zahvatima i ovisnošću o drugim osobama.

Gel  Filsuvez razvila je farmaceutska kompanija Amryt Pharma kao tretman za poticanje zacjeljivanja rana nastalih kod oboljelih od  distrofijske bulozne epidermolize, što je jedan od najtežih oblika ove bolesti.

Odobrila ga je Europska agencija za lijekove (EMA), no HZZO je odbio zahtjev za uvrštenjem na svoju listu lijekova bez uvjerljivog objašnjenja, kažu u Debri.

Poručuju da bi stavljanjem tog lijeka na Osnovnu listu lijekova HZZO-a  oboljeloj djeci bila osigurana viša razina zdravstvene zaštite, u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

“Oboljelima u Hrvatskoj, među kojima su uglavnom djeca, ovaj gel olakšava  život , ali nije dostupan. Postavljaju se pitanja ljudskih prava na liječenje, dostupnosti i jednakosti….”, navodi udruga u priopćenju.

“Oboljelih u Hrvatskoj od ove rijetke bolesti ima 60-ak, a kandidata za liječenje lijekom prema preporuci EMA svega 20-ak”, ističe Debra.

Tijekom posljednjeg desetljeća došlo je do ogromnog napretka u razumijevanju ove bolesti i liječenju, zahvaljujući novim saznanjima o građi kože. Lijeka još nema, no redovnim previjanjima sprječavaju se komplikacije i infekcije.

U Debri kažu da su se uzaludno ponadali da će u Hrvatskoj, članici EU, gel  biti stavljen na Listu HZZO-a nakon što ga je odobrila  Europska agencija za lijekove (EMA) i nakon što je postao dostupan u brojnim zemljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!