Glavina: Travanj je bio izvanredan, ali čeka nas izazovna turistička godina

Vijesti 01. svi 202219:37 > 19:48 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, gostovao je u Dnevniku te je govorio o tome što se očekuje od sezone.

Kaže kako s rezultatima predsezone možemo biti zadovoljni:

“Travanj je bio izvanredan, index rasta je preko 250% u odnosu na prošlu godinu, približavamo se i 90% prometa iz rekordne 2019. godine. Možemo biti zadovoljni, ali mislim da trebamo biti i oprezni, čeka nas izazovna turistička godina, nakon dvije godine pandemije i rata u Europi, mi očekujemo i dalje izvanredne rezultate, očekuje nas povratak velikih brojki, ali i prilika da predstavimo Hrvatsku ovakvu kakvu je.

Zadnje dvije godine bili smo fokusirani na to da predstavimo Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Idemo s brendiranjem Hrvatske kao destinacije održivog turizma u kojoj gosti imaju priliku doživjeti sunce i more, ali i kontinent. Očekujemo jako dobru turističku sezonu i cijelu turističku godinu i ovi podaci dosad su izvanredni”, veli.

“Cijena putovanja će rasti”

Ističe kako se stanje s turističkim šampionima nije puno mijenjalo, i dalje su pri vrhu Split, Zagreb, Poreč, Rovinj i Dubrovnik. No, treba li strahovati zbog sve viših cijena goriva i činjenjice da smo autodestinacija?

“Ne očekujemo nekakv ozbiljniji poremećaj. Mi jesmo autodestinacija i to je jedna od naših najvećih prednosti. Mi smo od dva,tri do 5,6,7 sati udaljeni od većine Europe i velikih središta gdje ima puno ljudi. Naravno da će cijena putovanja porasti, ali ne očekujemo veći poremećaj”, veli i dodaje:

“Velik broj Europljana, oko 60% putovat će unutar Europe. Imamo akumulaciju velikog prihoda koji se dogodio u pandemijskim godinama koji ljudi nisu uspjeli potrošiti, mi se moramo potruditi da ponudimo kvalitetnu uslugu jer ovo što ćemo raditi ove godine nam je ulog i za sljedeću”.

Govorio je i o nedostatku radne snage. Rekao je kako će činiti sve kako bi ju aktivirali te da je siguran da će svi koji žele raditi u turizmu, dobiti priliku.

“Istovremeno morat ćemo uvozizi radnu snagu, ali to je problem svima. Odgovor je i u mladima, studentima i vidljiv je trend da velik broj mladih radi u turizmu. U tijeku je izmjena Zakona o radu i mi idemo s prijedlogom koji bi omogućio radnicima koji su već zapsoleni, ali su ambiciozni, da mogu raditi u turizmu”, objasnio je.

“Mi smo cjelogodišnja turistička destinacija i problem radne snage treba se riješiti već sada za sljedeću godinu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.