Građani do petka upisali 580 mil. € obveznica, HDZ-ovac najavio novu alokaciju

Vijesti 26. velj 202312:25 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Čak 580 milijuna eura državnih obveznica upisali su građani u tri dana - do kraja radnog vremena banaka u petak, izjavio je u emisiji Točka na tjedan Petar Šimić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za poduzetništvo.

“To je dokaz da smo dobro procijenili da će interes građana biti velik i uvjeren sam da će do srijede građani upisati čitav predviđeni iznos od milijardu eura, kao i da će uskoro ministar financija Primorac donijeti odluku o proširenju alokacije”, izjavio je Šimić za TNT.

Na pitanje smatra li da će država ponuditi više obveznica već u ovom krugu izdanja, Šimić odgovara negativno, ali smatra da će država vrlo skoro pokrenuti novo izdanje tzv. narodnih obveznica.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić replicirao je Šimiću i uvjeren je kako država neće ići u novi veći iznos narodne obveznice jer bi to bio udar na banke.

“S milijardom se možeš zaigrati, ali kada bi se izdalo 10 milijardi državnih obveznica za građane, to bi automatski značilo da banke idu u dizanje pasivne i aktivne kamatne stope i u konačnici za potrošače sve bi bilo skuplje”, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Tko i koliko ulaže u narodnu obveznicu, kupuje li njome HDZ-ova Vlada naklonost birača i je li Hrvatska doista među 15 najrazvijenijih država svijeta – o tome su u dvoboju TNT-a raspravljali Petar Šimić, predsjednik Odbor za poduzetnike HDZ-a i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!