Gradonačelnik Tomašević posjetio ukrajinske izbjeglice u Zagrebu

Vijesti 14. tra 202210:38 > 13:48 0 komentara
N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je u četvrtak raseljene osobe iz Ukrajine, žene i djecu, smještene u Gradu mladih u Dubravi kako bi se upoznao s uvjetima u kojima žive te ih prigodno darivao.

Tomašević je rekao da je trenutno u Gradu mladih, koji je prostor u vlasništvu gradskog poduzeća, oko 35 žena i djece iz Ukrajine, ali taj broj se stalno mijenja.

Mobiliziran je još početkom ožujka, međutim koristi se zadnjih mjesec dana kao privremeni kolektivni smještaj. Podsjetio je da u Zagrebu ima još takvih lokacija.

Tomašević kaže da je izbjglice posjetio u Gradu mladih prije uskrsnih praznika kako bi s njima razgovarao i vidio kakvi su im uvjeti, jesu li zadovoljni te što im treba vezano za normalan život, školu, vrtiće, upise na fakultete.

Rekao je da u Gradu mladih imaju i tim iz Doma zdravlja Zagreb – istok koji im pruža zdravstvenu zaštitu. Zahvalio je svima koji im pomažu.

Istaknuo je da od početka rade sve što je u njihovoj moći da olakšaju boravak svim raseljenim osobama iz Ukrajine vezano za zdravstvenu zaštitu, vrtiće i škole, te kroz različite programe kulturnih centara, primjerice učenje hrvatskog jezika. Osigurali su im i besplatan javni prijevoz kao što ga imaju i mnogi Zagrepčani.

Na pitanje koliko se ukrajinske djece očekuje na jesen u zagrebačkim vrtićima, Tomašević kaže da je to teško reći s obzirom da brojke jako variraju.

“Teško je reći što će biti dalje s ratnim sukobima. Ja se isto tako nadam kao i svi normalni ljudi ovoga svijeta da će oni što prije završiti”, istaknuo je.

Kaže da u Zagrebu već ima djece iz Ukrajine upisane u vrtićima, a puno više u školama.

“Kako će na kraju biti, vidjet ćemo. U svakom slučaju to je nešto o čemu smo razgovarali i na koordinaciji svih županija s premijerom i upravo su kapaciteti za dječje vrtiće bili jedan od najistaknutijih problema i u svakom slučaju će se morati naći rješenje na nacionalnoj razini za to”, istaknuo je Tomašević.

Na toplom gostoprimstvu i pomoći zahvalila je gospođa Olena iz Kijeva koja je u Gradu mladih s 15-godišnjom kćerkom, a 23-godišnji sin ostao je u Kijevu.

“Mi smo mislima u našoj domovini, nas raketiraju, bacaju bombe na nas i proživljavamo teške trenutke”, istaknula je Olena.

Rekla je da su u Gradu mladih smještena njihova djeca od šest do 15 godina.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!