Hajdaš Dončić: Nepojmljivo mi je da Ina može dopustiti da direktori maznu pare

Vijesti 28. kol 202222:21 0 komentara
N1

Je li afera koja trese Hrvatsku ugrozila i nacionalnu sigurnost? U Dnevniku Nove TV o tome je govorio predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Siniša Hajdaš Dončić.

Jeste li kao predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost zatražili dodatna objašnjenja oko ove afere, pitala je reporterka Sabina Tandara Knezović.

VEZANE VIJESTI

“Zatražit ćemo u ponedjeljak, jer energetika i proizvodnja hrane su pitanje nacionalne sigurnosti u 21. stoljeću. Apsolutno mi je nepojmiljivo da Ina, koja je proglašena strateškom kompanijom može dopustiti da direktori unutar sustava maznu pare. Skoro milijardu kuna”, rekao je i istaknuo kako je Ina u prvom kvartalu imala trostruko veću dobit od istog razdoblja lani. “Skoro milijardu i pol kuna, kad zbrojite još ovu milijardu kuna, to je dvije i pol milijarde kuna. Taj novac nam je u ovom trenutku potreban u proračunu za energetske vaučere, za pomoć najsiromašnijima zbog inflacije energetske krize”, rekao je predsjednik saborskog odbora.

Gost Dnevnika Nove TV ponovio je kako smatra da je energetika pitanje nacionalne sigurnosti te ističe da je “jednostavno nedopustivo da Ina kroz sustav upravljanja, bez interne kontrole, bez pažnje dobrog gospodara nadzornog odbora, da se dozvole ovakvi štetni ugovori”.

Kaže i da očekuje da će vanjska revizija utvrditi isto što i USKOK, da se plin kupovao po jeftinijoj cijeni i prodavao po 20, 30 puta višoj. “Ovo više uopće nije vijest. Ljudi su apsolutno svjesni da je taj gospodin, direktor, član HDZ-a i da je predsjednik nadzornog odbora iz HDZ-a. To je za Hrvatsku normalno”, rekao je.

Hajdaš Dončić je istaknuo i kako su Mađari, koji su suvlasnici Ine, plin uklonili iz svoje primarne djelatnosti. “Zašto se oni tako ponašaju, ne znam. Sad je na Hrvatskoj da konačno razriješi pitanje s Mađarima iz dvije osnove – jedan je vlasnička prava, drugi je sustav upravljanja. Vidite da sad sustav upravljanja ne funkcionira. To je tragedija”, rekao je.

Ističe da bi se trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost, a trebalo bi se o tome raspravljati i u prvim tjednima rada Sabora. Hajdaš Dončić je najavio i kako će se sutra održati sastanak u SDP-u na kojem će se razmotriti opcija da se osnuje povjerenstvo koje će ispitati sve što se događalo u Ini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!