Plenković objasnio zbog čega država plaća povratak Boysa iz Grčke

Vijesti 10. pro 202309:03 7 komentara
N1 / Nataša Vidaković

Izaslanstvo HDZ-a na Mirogoju je obilježilo 24. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na čiji su grob položili cvijeće i zapalili svijeće.

Andrej Plenković, sadašnji predsjednik HDZ-a, govorio je o Tuđmanu te podsjetio na veliko povjerenje koje je dobio na prvim demokratskim izborima, tijekom 90-ih godina.

“Danas možemo biti svjesni i zahvalni Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države i svemu što je postavilo temelje ovome što danas, kao nasljednici, činimo za dobrobit hrvatske države i naroda”, rekao je predsjednik i još jefdnom zahvalio Tuđmanu na svemu što je učinio za hrvatsku domovinu.

“Činjenica je da je HDZ jedna od rijetkih stranaka koja je zadržala snagu i povjerenje govori o tome da su temelji koje je postavio bili snažni, a to su oni ključni elementi: naciolnalna država, vladavina prava, institucije… Na nama je da se svi naši građani osjećaju dobro i povezano sa svojom državom”, kaže i dodaje kako je HDZ nastavio provoditi Tuđmanove politike do danas.

N1 / Nataša Vidaković

Povratak BBB-a iz Grčke

Na pitanje o tome zbog čega je država odlučila platiti jamčevine navijačim koji su bili zatvoreni u Grčkoj od kolovoza, Plenković kaže kako je riječ o specifičnoj situaciji. “Pitanje je imaju li oni dokumente, sredstva, događa se proces bez presedana. I grčki sudovi i tužiteljstvo i zatovrski sustav rade vikendom. To se još nije dogodilo. Donijeli su odluku da se napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima i naše veleposlanstvo radi non stop. Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, neki su tražili putni list, neki sredstva za povratak u Hrvatsku, nitko još nije tražio novac za jamčevinu, ali veleposlanstvo je dobilo naputke da im to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je uobičajena procedura kada veleposlanstva i konzulati pomažu građanima”, kaže i dodaje kako država  i služi tome da pomogne građanima.

“Većina od ovih koji su pušteni u petak, samo troje ili četvero ih je bilo u Ateni, većina ih je u različitim dijelvima Grčke. Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas, svako u individualnom angažmanu dolazi nazad. Nisu oni svi iz Zagreba, nije ovo organizirano putovanje nazad nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece. Oni dolaze nazad kući”, kaže Plenković.

Vozila Bradley

Premijera su pitali i kada bi se vozila Bradley koja su ovog tjedna stigla u Hrvatsku mogla početi koristiti.

On kaže kako će ih se 60 osposobiti, a ostala će služiti za rezervne dijelove. “nije to manji servis, trebat će neko vrijeme, ali oni će u narednim godinama biti spremni i na raspolaganju HV-u. Kako ćemo od proljeća imati osnaženo HRZ, tako osnažujemo i kopnenu vojsku”, kaže.

Plenković kaže i kako će se susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomaševićem kako bi se pokušalo naći rješenje za pitanje gospodarenja otpadom. “Nisam još vidio nijednu gradsku četvrt gdje ljudi vape da odlagalište bude baš kod njih”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare