HGSS-ovci se vratili iz Turske, Božinović obećao helikoptere

Vijesti 14. ruj 202321:18 0 komentara

Ekipa HGSS-a koja je sudjelovala u izvlačenju ameriočkog speleologa Marka Dickeya iz spilje u Turskoj vratila se u Hrvatsku. Detalje misije otkrili su na pressici koju su po povratku održali u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Pročelnik Marko Rakovac je rekao kako su informacije kasnile i po dan te da je situacija bila takva da se moralo brzo reagirati. HGSS je u Tursku išao na poziv iz te zemlje, a uspjeli su na kraju uspješno spasiti Dickeya. “Bit ću iskren, bilo je hektično, kaotično… Naša ekipa je provela ukupno šest dana u jami. Usudio bih se reći da je hrvatski tim odigrao ključnu ulogu u spašavanju Marka Dickeya i da nas tamo nije bilo ta akcija bi ili još uvijek trajala ili ne bi imala tako pozitivan ishod”, rekao je Rakovac otkrivši da je hrvatska ekipa bila na samom dnu spilje.

“Iznimno smo ponosni i neispavani. Upravo smo sletjeli”, rekao je na kraju Rakovac.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dočekao je u Zračnoj luci u Zagrebu članove HGSS-a koji su se vratili iz Turske iz misije spašavanja američkog speleologa koji je zapeo u jami u toj zemlji. Božinović je poručio kako je HGSS hrvatska reprezentacija koja igra prvu svjetsku ligu u gorskom spašavanju, a otkrio je i kako do kraja godine stižu dva helikoptera te kako se Hrvatskoj itekako vraća sve što ulaže u HGSS.

Podsjetimo, četrdesetogodišnji američki speleolog Mark Dickey ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!