Hrvatska nabavlja raketni sustav za 3,8 milijuna eura, evo detalja

Vijesti 21. ruj 202316:47 0 komentara
AFP PHOTO / Copyright Saab AB, Ilustracija

Ministarstvo obrane kreće u nabavu novog protuoklopnog raketnog sustava, rečeno je na sjednici Vlade u četvrtak. Tportal donosi detalje o sustavu koji bi trebao ojačati sposobnosti Hrvatske vojske.

“Ministarstvo obrane (MORH) provelo je nabavu kao pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje te je postignut dogovor s tvrtkom Dynamit Nobel Defence GmbH (DND) iz Savezne Republike Njemačke, koja je i originalni proizvođač raketnog sustava RGW90. Provedbom nabave s originalnim proizvođačem postignuta je najpovoljnija jedinična cijena kroz zajedničku nabavu velike serije te je postignut skraćeni rok isporuke. Raketni sustav RGW90 u potpunosti zadovoljava potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske u pogledu zahtjeva za opremanjem postrojbi prijenosnim jednokratnim protuoklopnim nevođenim raketnim sustavima te ujedno predstavlja hitnu i neodgodivu mjeru, što je dugoročno sigurnosno i obrambeno važno za Republiku Hrvatsku. Raketni sustav RGW90 je u skladu s usvojenim NATO-vim ciljevima sposobnosti”, navodi se u današnjoj odluci Vlade. MORH će za nabavu sustava potrošiti ukupno gotovo četiri milijuna eura, od čega 1,2 milijuna ove godine, a 2,6 milijuna 2024., piše tportal.

Jednokratni protuoklopni prijenosni raketni sustav RGW90, zvan i MATADOR, temeljen je na lakom protutenkovskom raketnom bacaču Armbrustu, koji je od 1970-ih godina proizvodila danas nepostojeća njemačka tvrtka Messerschmitt-Bölkow-Blohm. Matador su zajednički razvile singapurska tvrtka Singapore Technologies Kinetics (STK), koja je kupila patentna i proizvodna prava na Armbrust, njemačka tvrtka Dynamit Nobel Defence (DND) i izraelska tvrtka Rafael, u proizvodnji je od 2000., a proizvodi ga DND.

Kalibra je 90 milimetara, a proizvodi se i u manjem kalibru od 60 milimetara (RWG60). Osnovna inačica ima domet od 20 do 500 metara, a inačice za osvjetljavanje i zadimljavanje prostora imaju domet do 1200 metara. Matadorova namjena je probijanje oklopa na tenkovima i drugim oklopljenim vozilima te je učinkovit i protiv infrastrukture, poput zidova, utvrđenih položaja ili bedema. Ime Matador je skraćenica od njegovih performansi (Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR, odnosno prijenosni, protutenkovski i protuvratni). Dugačak je oko metra, a s težinom od 7,5 kilograma spada među najlakše u svojoj klasi te ovim sustavom bez problema samostalno rukuje jedan vojnik. Projektil ispaljen iz Matadora, prema službenim specifikacijama, može probiti valjani homogeni oklop od 500 milimetara, a kad je infrastruktura u pitanju, navodi se da može probiti zid od cigle. Proizvođač navodi i da je projektil neosjetljiv na vjetar zbog pogonskog sustava, čime se osigurava visoka preciznost pogotka.

Trzaj prilikom ispaljenja smanjuje se sustavom protumase, koja se u ovom slučaju sastoji od usitnjene plastike što izlazi iz stražnjeg dijela Matadora, a s obzirom na to da brzo bude usporena zbog otpora zraka, iz ovog je oružja sigurno pucati i u zatvorenim prostorima, za što proizvođač navodi da je minimalna veličina prostorije iz koje se može pucati 15 kubičnih metara, prenosi tportal.

Matador je isproban i u borbenim uvjetima, prvo još 2009. u ratu u Gazi, kada su ga Izraelci koristili za probijanje zidova da bi vojnici mogli ući u zgrade, a u većem broju koristila ga je Ukrajina od 2022., kada je počela ruska invazija na tu zemlju. Njemačka je poslala Ukrajini gotovo 8000 komada, a ta zemlja naknadno je kupila još oko 5000 primjeraka, od čega je polovica isporučena. Prema opisima ukrajinskih boraca s kraja prošle godine, projektil ispaljen iz RGW90 može bez problema probiti rupu u zidu i lako oklopljenim vozilima, no nije jednako uspješan kad su u pitanju tenkovi s reaktivnim oklopom, iako obavlja svoju osnovnu namjenu, a to je njihovo zaustavljanje.

“Ljetos su vojnici 93. brigade ispalili RGW90 u čelo ruskog tenka s reaktivnim oklopom. On nije bio uništen, ali je bio zaustavljen, a vojnici koji su bili u tenku bili su razneseni u komade”, opis je ukrajinske vojske s kraja listopada 2022., objavljen na ukrajinskom vojnom portalu Militarni.

Osim u Njemačkoj, Singapuru, Izraelu i Ukrajini, Matador je u upotrebi i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Meksiku i Vijetnamu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!