Hrvatski europarlamentarci podijeljeni glede ukidanja imuniteta Kataloncima

Vijesti 10. ožu 202107:07 0 komentara
Pixabay/ Ilustracija

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu bili su podijeljeni tijekom glasanja o ukidanju imuniteta katalonskim zastupnicima optuženima u Španjolskoj zbog organiziranja zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije.

Glasanje održano u ponedjeljak navečer bilo je tajno pa Europski parlament nije objavio pojedinačne odluke zastupnika nakon rezultata objavljenog u utorak. Od ukupno 12 hrvatskih europarlamentaraca samo je njih 3 odgovorilo u utorak na upit Hine kako su glasali i zašto.

“Glasao sam protiv skidanja imuniteta jer smatram da se radi o političkom progonu katalonskih zastupnika”, odgovorio je Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida. “Potporu protiv ovog političkog progona davao sam i u više navrata ranije sudjelovanjem na konferencijama, potpisivanjem peticija i drugim aktivnostima”, dodao je.

Katalonski zastupnici Carles Puigdemont, Antoni Comín i Carla Ponsatí ostali su u utorak bez imuniteta koji ih štiti od pravnog procesuiranja jer je tako glasalo 404 od ukupno 705 zastupnika Europskog parlamenta.

“Podržao sam ukidanje imuniteta za zastupnike za koje su to sudske vlasti zatražile”, poručio je Karlo Ressler, zastupnik HDZ-a.

Predsjednik španjolskog Vrhovnog suda je 13. siječnja 2020.  poslao zahtjev Europskom parlamentu za ukidanje imuniteta Puigdemontu i Comínu, a 10. veljače 2020. godine za ukidanje imuniteta Ponsatí. Njih troje je u Španjolskoj optuženo za neposluh i poticanje na ustanak nakon što su 2017. organizirali referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, a kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti, a onda otišli u inozemstvo gdje od međunarodne zajednice traže podršku “pravu na samoodređenje Katalonaca”.

“Na Europskom parlamentu nije da ocjenjuje osnovanost optužbi i ulazi u suštinu predmeta”, rekao je Ressler. “Inkriminirano djelo koje se zastupnicima stavlja na teret nije počinjeno u izvršavanju zastupničke dužnosti nego prije izbora zastupnika u Europski parlament. Zbog toga je Parlament velikom većinom odlučio ukinuti imunitet zastupnicima”, dodao je.

Troje Katalonaca je na izborima 2019. osvojilo zastupnička mjesta u Europskom parlamentu.

Tomislav Sokol, također eurozastupnik HDZ-a, podržao je ukidanje njihovog imuniteta iz istog razloga kao i Ressler.

“Budući da se predmetni zahtjevi za ukidanje imuniteta odnose na činjenice koje su prethodile stjecanju imuniteta zastupnika, odnosno da navodno počinjena kaznena djela nisu vezana uz obnašanje dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu, već su vezana za položaje koje su oni imali u katalonskoj regionalnoj vladi, podržao sam izvješća o zahtjevima za ukidanje imuniteta Puigdemontu, Comínu i Ponsatí”, rekao je Sokol.

On je uzeo u obzor i mišljenje Odbora za pravna pitanja (JURI) Europskog parlamenta koje je uoči glasanja predložilo ukidanje imuniteta.

“Skrećem pozornost na to da se radi o procesnim odlukama koje ni na koji način ne razmatraju meritum u kaznenim postupcima koji se vode pred za to nadležnim španjolskim pravosudnim tijelima”, dodao je Sokol.

Preostalih 9 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu nije odgovorilo u utorak na upit.

Puigdemont, Comín i Ponsatí najavili su žalbu Europskom sudu pravde u Luksemburgu ustvrdiviši kako su im prekršena prava. Oni će i dalje biti zastupnici u Bruxellesu a o njihovom eventualnom izručenju Španjolskoj odlučit će sud u Belgiji. Poručili su kako su na raspolaganju belgijskom pravosuđu.

Belgija je ranije odbila izručiti Puigdemonta i Comína, a Škotska pak Ponsatí nakon što su otišli ondje 2017. godine. U siječnju ove godine je sud u Belgiji odbio izručiti njihovog kolegu Lluisa Puiga, koji je također kao član katalonske vlade sudjelovao u događajima iz listopada 2017. On nije zastupnik u Europskom parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!