Hrvatsku ambasadoricu u Sofiji zbog Milanovićeve izjave pozvali na razgovor

Vijesti 20. svi 202108:50 1 komentar
N1

Veleposlanica Hrvatske u Sofiji pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog izjave predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je "oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije", javila je agencija MIA

Milanović je, podsjeća državna agencija Sjeverne Makedonije, tu izjavu dao poslije summita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan u Brdu kod Kranja 17. svibnja.

Ambasadorica Hrvatske u Sofiji Jasna Ognjanovac je na razgovor pozvana po nalogu ministra vanjskih poslova Bugarske Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov.

“Neprihvatljiva i neopravdana izjava”

Pred ambasadoricom Ognjanovac, Aleksandrov je izjavu predsjednika Hrvatske Milanovića u Brdu kod Kranja opisao kao “neprihvatljivu i neopravdanu”.

Aleksandrov je ocijenio da je to razočaravajuće “s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz europske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susjedi regije, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integriranje zemalja Zapadnog Balkana u EU”.

Kao odgovor na zahtjev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića, ambasadorica Ognjanovac se obavezala da će Zagrebu prenijeti bugarski stav, ističući potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguranja stabilnosti Zapadnog Balkana i europske perspektive te regije, navela je MIA.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare