Hrvoj Šipek odbila poziv na Antikorupcijsko vijeće, sjednica otkazana

Vijesti 06. velj 202313:031 komentar
N1/Ivan Hrstić

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, temeljem potpisa oporbenih zastupnika, dolazi u utorak na saborski Odbor za pravosuđe braniti Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini, no poziv na sjednicu Antikorupcijskog vijeća je odbila, nakon čega je sjednica otkazana.

Rasprava na Odboru za pravosuđe bit će prilika oporbenim zastupnicima da glavnoj državnoj odvjetnici Hrvoj Šipek postave  sva pitanja o novijim aferama, aferi SMS vezanoj uz Hrvatske šume i aferi softver.

Oporba je, naime, prikupila 30 potpisa potrebnih kako bi na vrh saborskog dnevnog reda pogurali točku o izvješću glavnog državnog odvjetnika.

Oporba od ljevice do desnice želi od Hrvoj Šipek čuti primjerice zašto je dokumentaciju iz afere softver držala u ladici i zašto je taj slučaj procesuirao tek Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj što je dovelo do uhićenja bivše ministrice europskih fondova Gabrijela Žalac.

“Korupcija, klijentelizam i pogodovanje rođacima… nema zabranjene teme, o svemu ćemo govoriti”, najavio je Peđa Grbin (SDP).

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek pozvana je u utorak također na sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća, no taj poziv je odbila.

Grmoja: Od pitanja i istine neće pobjeći ni Šipek ni Plenković

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most) objavio je na svojoj Facebook stranici da je glavna državna odvjetnica poslala mail u kojem se opravdava ranije preuzetim obvezama i kaže da ne može doći na Antikorupcijsko vijeće predstaviti izvješće za 2021. i odgovarati na pitanja članova vijeća i zastupnika.

“Zlata Hrvoj Šipek je izbjegla najtvrđi i najteži teren za nju u Saboru, a to je Antikorupcijsko vijeće gdje oporba ima većinu, ali ne može izbjeći plenarnu sjednicu, Odbor za pravosuđe i pitanja zastupnika”, ustvrdio je Grmoja u objavi.

“Ovim manevrom si nije previše pomogla osim što je malo smanjila vrijeme izloženosti neugodnim pitanjima”, dodao je i  istaknuo kako se morati odgovarati na pitanja uz aferu AP i zašto već dvije godine, iako imaju sva dopisivanja Gabrijele Žalac, Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića, nisu poduzeli ništa protiv najbližih suradnika Andreja Plenkovića.

“Od pitanja i istine ipak neće pobjeći ni ona ni Plenković”, zaključuje Grmoja u objavi.

Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koja je prvotno sazvana za utorak u 9 sati, u ponedjeljak je, nakon odbijenice Hrvoj Šipek, otkazana.

Nakon Odbora za pravosuđe, rasprava o Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2021. godini seli na plenarnu sjednicu, a prema rasporedu planirana je za četvrtak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar