Ivana Dragičević i Domagoj Novokmet u najužem izboru za novinara godine

Vijesti 29. ožu 202414:17 4 komentara
N1

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove objavljene u 2023. stiglo je 86 kandidatura, a među njima je i četvero finalista za novinarku, odnosno novinara godine. To su naši Ivana Dragičević i Domagoj Novokmet te Dora Kršul i Hrvoje Šimičević. Nagrade će svečano biti dodijeljene 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu, na Svjetski dan slobode medija.

Kandidati se natječu u devet kategorija: Za pisano, televizijsko, radijsko, internetsko i istraživačko novinarstvo, za najbolju novinsku fotografiju i snimateljski rad, za životno djelo te za nagradu Novinar/ Novinarka godine – o kojoj odlučuju svi članovi HND-a. Za tu je kategoriju primljeno osam prijava među kojima je Ocjenjivački odbor nominirao četvero finalista, i to novinare televizije N1 Ivanu Dragičević i Domagoja Novokmeta, novinarku portala Telegram.hr Doru Kršul i novinara Novosti Hrvoja

Ivana Dragičević

U godini u kojoj su se globalna zbivanja sve više usložnjavala, u hrvatskom medijskom prostoru sve su rjeđi glasovi koji se dubinski, analitički i kontekstualno bave svjetskim zbivanjima. Jedan od rijetkih takvih onaj je Ivane Dragičević, vanjskopolitičke kolumnistice i novinarke N1 televizije, koja je kroz seriju svojih kolumni “Global Fokus” iz tjedna u tjedan nudila ne samo put prema razumijevanju globalnih događaja i poremećaja, nego ih je povezivala sa širim društvenim, kulturnim i povijesnim analogijama te nam pružala potpuno inovativan pristup koji je zainteresirao šire čitateljstvo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Ivana Dragičević je u 2023. godini otišla još jedan korak ispred svih. Uoči globalne i hrvatske superizborne 2024. snimila je serijal “Glasači 2024.“, koji u svojih šest epizoda otvara ključnu temu za budućnost Hrvatske i Europe – onu o mladima. Europa stari, javni se prostor radikalizira, big-tech širi svoj utjecaj do razmjera koji nisu mjerljivi starim kategorijama vrijednosti. Kakva će naša društva biti s niskom razinom povjerenja i niskom razinom participacije, pogotovo mladih čija budućnost je ona klimatske neutralnosti, isključivosti drugih i drugačijih, nereguliranog digitalnog prostora.

Serijalom “Glasači 2024” Dragičević je u prošloj godini pokazala kako je i anticipiranjem tema i njihovom obradom u kojoj je i autorica, često i snimateljica, montažerka te autorica svih sadržaja na društvenim mrežama, ispred svih i primjer svima.

Godinu 2023. obilježila je i novom knjigom “Nesigurni“, koja se naslanja na njezin prvijenac “Nejednaki” iz 2018. Kritika ju je ocijenila kao jedno od rijetkih publicističkih djela u Hrvatskoj koja se hvataju ukoštac s gorućim problemima današnjice, a sama autorica kao self-help priručnik za čovječanstvo i humanizam u izazovnim vremenima u kojima živimo. Promocija knjige u zagrebačkoj Laubi prerasla je u prvorazredni društveni događaj koji je privukao veliku pažnju javnosti i brojne osobe iz političko-društvenog života u Hrvatskoj.

Ivanu Dragičević za nagradu je predložilo uredništvo televizije N1.

Domagoj Novokmet

Domagoj Novokmet prvi je otvorio aferu “Plin za cent” i nastavio pratiti sve njezine krakove, koji do danas nisu u potpunosti rasvijetljeni. Pokazalo se da je HEP kupovao kompletnu plinsku proizvodnju Ine, a zatim je deklarirao kao višak i prepuštao po dramatično nižim cijenama drugim igračima. N1 je pokazao da je najveći dio tog plina preuzele kompanije Pavla Vujnovca iako se to na početku demantiralo.

Zbog afere je i Hrvatski sabor izvanredno zasjedao tijekom ljeta, kada su spomenuta otkrića i službeno potvrđena. Premijer Andrej Plenković mjesecima je poručivao da će on odlučiti kad će s javnošću podijeliti informacije o ovoj aferi, da bi onda u kopernikanskom obratu potkraj godine ustvrdio kako su svi odgovori dani još ljetos. U međuvremenu su smijenjeni gotovo svi akteri afere, ali nitko zbog štete koja je nastala u ovom slučaju, a koja iznosi najmanje 10 milijuna eura.

Osim za tim odgovorom, Novokmet i dalje traga za odgovorima na pitanja o poništenju 100 milijuna eura teškog natječaja za nabavu plina u HEP-u, koje je dobila Ina, i skupljem ugovoru koji je nakon toga potpisan s PPD-om, kao i za odgovorima na pitanja iz prve plinske afere u kojoj su glavni akteri Damir Škugor i njegova majka Rada, trgovkinja pozamanterijom koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preprodala dugove Dalekovoda i tako zaradila devet milijuna kuna.

Afera “Plin za cent” mjesecima je bila politička tema broj jedan u kojoj je Domagoj Novokmet ustrajno tražio odgovore na ključna pitanja od javnog interesa. U više navrata temu su komentirali najmoćniji ljudi države, od premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je zbog ove afere sazvao izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, preko vodećih političara do poduzetnika Vujnovca i smijenjenog predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića.

Novokmet je još jednom pokazao da temama koje obrađuje pristupa detaljno, a u potrazi za odgovorima kirurški precizno secira sve detalje afera koje otvara. Njegovo umijeće prezentiranja informacija uživo i na terenu i u studiju je pitko, prijemčivo za gledatelje, što ga čini jednim od najboljih novinara i voditelja u hrvatskom televizijskom eteru.

Domagoja Novokmeta za nagradu je predložilo uredništvo televizije N1.

Ostale nagrade

Za nagradu “Mariju Jurić Zagorka” u kategoriji pisanog novinarstva primljeno je devet kandidatura, za televizijsko novinarstvo 16, internetsko 11, a za radijsko 12.

Za Nagradu za istraživačko novinarstvo “Jasna Babić” stiglo je osam kandidatura, za Nagradu “Nikša Antonini” za najbolju novinsku fotografiju prijavljeno je 11 fotoreportera, a za Nagradu “Žarko Kaić” za najbolji snimateljski rad šestorica snimatelja.

Za Nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” petero je prijavljenih.

Imena dobitnika svih nagrada s obrazloženjima bit će dostupna na portalu hnd.hr 3. svibnja tijekom svečane dodjele, koje će se moći pratiti uživo od 18 sati putem Facebook-stranice Hrvatskog novinarskog društva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare