Ivić: Nikad nisam vidio toliko umiranja kao ove zime. Suze mi dođu kad se sjetim

Vijesti 07. tra 202218:25 > 18:36 2 komentara
N1

Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC-a Split, u Dnevniku N1 govorio je o epidemiološkoj situaciji i ukidanju mjera.

Pada broj hospitaliziranih, već nekoliko tjedana kreće se na oko 35 bolesnika, ali epidemija i dalje traje, rekao je Ivić na početku.

“Volio bih da iskreno kažemo da je ovo ukidanje mjera formaliziranje nečega što naši građani već dugo ne prakticiraju – nošenja maski i drženja distance. Ne bismo inače u zimskom periodu imali toliko mrtvih, da ne govorim i o cijepljenju. Jasno je da epidemija predugo traje. Ekonomija je vrlo narušena i ne može ostali dio pučanstva biti taoc necijepljenih i bolesnih. Razina novooboljenih je podnošljiva i dopušta da se ovako ponašamo”, prokomentirao je doktor Ivić odluku o ukidanju većine mjera.

VEZANA VIJEST

Gledajući ove dvije godine epidemije, kaže da smo uvijek pred ljetni period imali smo pad. “Pojavi li se novi virus ne znamo hoće li biti otporan na imunost koju smo stekli prirodnim preboljenjem ili cijepljenjem”, dodao je.

Hoćemo li ikada doznatio razlog velike smrtnosti od korone u Hrvatskoj, Ivić kaže: “Za to ne treba posebno istraživanje. Zemlje u kojima se starija populacija cijepila u postotku od 80-90 posto, nisu imali toliko umrlih. Cjepivo je epidemiju imobiliziralo”, poručio je.

Najteža mu je bila ova zima, kaže. “Nisam vjerovao da ću gledati toliko umiranja. Sad kad sjednem i pokušam se vratiti unatrag, nekad mi suze dođu, zaista je bilo teško”, prisjetio se šef Klinike za infektologiju KBC-a Split.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare