Iz DZS-a objasnili što je s građanima koji nisu bili obuhvaćeni ovim popisom

Vijesti 15. stu 202119:42 1 komentar
Popis stanovninštva, samopopisivanje
Davor Puklavec/PIXSELL

N1 televizija poslala je upit Državnom zavodu za statistiku koji je provodio popis stanovništva što će biti s građanima koji nisu obuhvaćeni popisom stanovništva.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Završen je Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Popisivači su obišli sve adrese koje su zadužili u svojim popisnim krugovima. Obrada podataka je faza koja tek slijedi, a dosad nije bilo pokretanja prekršajnih postupaka. Pandemija je bila veliki izazov ovog Popisa, no unatoč otežanim okolnostima povećanja broja zaraženih, prvi digitalni Popis stanovništva je završen.

Podsjetimo, u prvoj fazi Popisa koja je uključivala samopopisivanje putem platforme e-Građani, na brz i jednostavan način samopopisalo se 1. 637 000 građana (više od 40 %), a koliko nas ukupno ima doznat će se sredinom siječnja iduće godine, odnosno 60 dana nakon završetka terenskog popisivanja, kada će Državni zavod za statistiku objaviti prve privremene rezultate Popisa.

Nedoumica je bila kod nekih građana koji su se samostalno popisali, a CAWI kod je na ceduljici ostao zalijepljen na vratima – popisivači su evidentirali te kodove neovisno jesu li ih skinuli s vrata ili ostavili neki pisani trag na ceduljici s kodom. Svi građani koji su se javili tijekom jučerašnjeg dana da nisu popisani, a prethodno ih je popisivač obišao, ušli su u obuhvat Popisa stanovništva”, odgovorili su nam iz Državnog zavoda za statistiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare