Jerković: Hrvatska treba uzeti rusko cjepivo, potez Europske komisije debakl

Vijesti 03. ožu 202108:55 > 11:18 0 komentara
Romana Jerković
N1

Hrvatska europarlamentarka Romana Jerković gostovala je u Novom danu i komentirala situaciju s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji.

Komentirala je probleme s isporukom cjepiva.

VEZANE VIJESTI

“Dogodio se veliki debakl, Europska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije cjepiva. Zvuči nevjerojatno da se Europska komisija nije ni na koji način osigurala. Ursula von der Layen je preuzela odgovornost, ali što imamo od toga? Europska komisija se nije osigurala da može koristiti pravo na patente koje su farmakokompanije razvile na javnom novcu i preuzela je financijski rizik na sebe u slučaju nuspojava, što je još nevjerojatnije. Situacija je loša, rješenje se ne nazire, i ne čudi što pojedine članice pribjegavaju pojedinim alternativnim rješenjima”, rekla je Jerković.

Upitana treba li onda Hrvatska u toj situaciji uzeti rusko cjepivo, Jerković je potvrdno odgovorila. “Vlada ne smije dozvoliti da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred prava građana na zdravlje”, rekla je Jerković.

“Zajedničko i solidarno rješenje, koje je mutila Europska komisija, zapravo je bilo dobro, doživjelo je svoj debakl, ali činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi cjepiva bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rješenje. Virus ne poznaje granice i iluzija je da se na taj način može riješiti problem s kojim smo svi suočeni. Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobjednika, ili smo svi pobjednici ili smo svi gubitnici”, rekla je Jerković.

“Da mi danas imamo Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici cjepiva i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji”, rekla je Jerković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!