Još jedan ultimatum Plenkovićevoj Vladi

Vijesti 10. sij 202411:30 0 komentara
N1

Liječničke udruge i sindikati u srijedu su najavili da će krenuti s pripremama sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, ako Vlada do kraja siječnja ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je i službeni prijedlog primjerenih koeficijenata.

“Poučeni lošim iskustvom iz travnja prošle godine, prekršenim dogovorom i narušenim povjerenjem, od Vlade i njezinog predsjednika tražimo neodgodivo ispunjavanje onoga što je dogovoreno, a što je prekršeno”, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske  do kraja idućeg tjedna očekuju da dobiju službeni prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike, s obzirom da smatraju da trenutnim koje je Vlada ponudila nudi realan pad plaća i ne mogu ga prihvatiti.

Traže da u e-savjetovanje budu upućene izmjene zakona vezane za robovlasničke ugovore specijalizanata, sukladno presudi Ustavnog suda, a do kraja siječnja traže da u e-savjetovanje bude upućen Zakon o ravnopravnom statusu liječnika koji će biti usuglašen s liječničkim udrugama.

Isto tako do kraja siječnja traže početak pregovora za granski kolektivni ugovor.

Što se tiče vremensko-kadrovskih normativa, svjesni su da je to zahtjevan posao, no treba ih uskladiti s propisima i trebaju postati obvezujući dokument.

“Nakon devet mjeseci što smo dogovorili rješavanje cijelog niza problema ima još malo vremena za rješavanje. Ako u navedenim rokovima to sve ne bude riješeno bit ćemo prisiljeni i počet ćemo s pripremama za sveobuhvatne sindikalne akcije, uključujući i štrajk”, poručila je Čulinović Čaić.

Ultimatum liječnika stiže dan nakon ultimatuma koji su Vladi dali suci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!