“Kad postotak prelazi 50 posto pozitivnih, ima li uopće smisla više testirati?”

Vijesti 07. sij 202210:34 > 11:52
N1

Milivoj Novak, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, za N1 je komentirao epidemiološku situaciju u toj bolnici.

“Stanje je u prvom redu pod kontrolom, mi imamo puno testiranja, jučer je 620 testirano, postotak zaraženih je visok. Ono što je nama bitno, mi smo mjesecima spremili 250 postelja, a puni smo ispod 90 posto, na intenzivnoj je manje od 30 pacijenata i u ovom trenutku ne vidi se opasnost da bismo se mi začepili”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Oboljeli su sve mlađi i mlađi, istaknuo je, ali je dobra stvar da broj teško oboljelih ne raste. “To nam daje nadu da će biti bolje”, dodao je.

“Obolijevaju mahom necijepljeni ljudi. Naravno, i cijepljeni, posebno ako imaju teške bolesti i spadaju u rizične skupine mogu oboljeti, ali u principu obolijevaju oni koji nisu cijepljeni i teško obolijevaju oni koji nisu cijepljeni”, rekao je Novak.

Upitan koliko brine nova varijanta koronavirusa, omikron, zamjenik ravnatelja KBC-a kaže da bi bilo hrabro reći da se vesele omikronu. “Prema nekim izvješćima izgleda da je njegova klinička slika blaža, ali to bi bilo prehrabro u ovom trenutku reći, to svi želimo”, rekao je Novak.

Govoreći o pooštravanju mjera, Novak je rekao da su sadašnje mjere “okej, ali ih se ne pridržavamo”. “Prošli smo kroz lockdown. On je epidemiološki dobra stvar, ali za funkcioniranje društva nije. Sad plaćamo cijenu Božića, pa ćemo platiti cijenu Nove godine i čeka nas plaćanje cijene skijaškog tjedna”, rekao je zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Što se testiranja tiče, ističe da je problem to što se dostiže maksimum mogućeg broja testiranih. “Mi smo jučer testirali 620 bolesnika, više od toga testirati ne možemo, a kad postotak prelazi 50 posto pozitivnih, ima li uopće smisla više testirati? Svi su zaraženi”, rekao je Novak.

Nada se da se kolaps zdravstva neće dogoditi, jer imaju i plan B i plan C i dobro su se pripremili. “U teoriji je moguće da se sve uruši, ali ja ne vjerujem da će se to dogoditi”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar