Kalinić: Bibi zna da ide u zatvor čim završi rat, Izrael je postao njegova žrtva

Vijesti 12. ožu 202411:55 0 komentara

Stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić u Novom danu je s Tihomirom Ladišićem komentirao aktualne svjetske sukobe, rat u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa.

Trumpova pobjeda bi mogla uspostaviti mir

Kalinić smatra da bi izbori u SAD-u mogli presuditi o potencijalnom prekidu rata u Ukrajini: “Jako puno ovisi što će se dogoditi na izborima u SAD-u. Ključ je da SAD i Moskva dogovore primirje. Osobno mi je jako žao što je uoće došlo do ovog rata. Trebalo ga se spriječiti.”

“Niti jedna europska nacija ne može sebi dozvoliti toliki broj mrtvih. Ovdje se radi o najmanje 100.000 sa svake strane, a tko zna koliko je još i ranjenih i psihički oštećenih od onoga što su doživjeli. Vidjeli smo i situaciju kada je smijenjen Zalužni nakon kojeg je došao Sirski. To pokazuje žestoke turbulencije u zemlji”, dodao je.

“Velika vjerojatnost je, ukoliko pobijedi Trump. da bi se mogao uspostaviti mir, ali to će zapravo biti zamrznuti sukob. Preko 20% teritorija Ukrajine je okupirano. Tu će se morati naći kompromisno rješenje, a najveći sukob će biti oko Krima”, naglasio je Kalinić.

Tvrdi da se pravedni mir može steći tako da obje strane budu podjednako nezadovoljne: “Mislim da bi se Rusi morali povući, eventualno da im ostane Krim ili da se ponovi referendum na Krimu. Rusi su sad zauzeli Avdiivku, a ona je praktički izbrisana i nema stanovništva. Vi da i napravite referendum tamo, što vam to znači ako nema tamo ništa od predratnog stanovništva? To je kao da ste 1992. htjeli raditi referendum u Vukovaru.”

“Bibi zna da ide u zatvor čim završi rat…”

Osvrnuo se i na situaciju u Izraelu: “U ovom trenutku, Izrael je postao žrtva Bibija Netanyahua. Bibi zna da ide u zatvor onog trenutka kad završi rat. Ovaj rat pokazuje da su SAD kao veliki imperij izgubile kontrolu nad značajnim dijelom. Izgubili su kontrolu nad Egiptom, Iranom, Turskom i što je jako važno, Saudijskom Arabijom. Biden i ekipa oko njega ne mogu ga prisiliti da stane i ne ide na Rafah. SAD i dalje šalje naoružanje Izraelu, a onda bace 20 ili 30.000 porcija hrane pa se hvale.”

“Jedino rješenje je dvodržavno rješenje, a ono moraju jamčiti i Libanon i Sirija i SAD, Rusija, Kina i Indija kao jamac da se te granice više neće pomicati. Međutim, ne postoji interes dijelom i s jedne, a dijelom i s druge. Obje strane su uvjerene da mogu progutati drugoga.”

n1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!