Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Jedina dozvola izdana HEP-u?

Vijesti 09. lis 202209:50 0 komentara
Image by seagul from Pixabay

Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je primljeno 216 zahtjeva, a izdana samo jedna dozvola, i to HEP-u.

Od 216 zahtjeva investitora u nove elektrane na sunce i vjetar te ostale obnovljive izvore energije, koji su u veljači ove godine pokrenuli proceduru ishođenja odobrenja za rad, samo je Hrvatska elektroprivreda, kako doznajemo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, odobrenje i dobila – za solarnu elektranu u Donjoj Dubravi u Međimurju, navodi dnevnik.

“Dosad je objavljeno deset javnih natječaja za izdavanje energetskog odobrenja, a ostale odluke o provedenim javnim natječajima su u izradi i bit će objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja”, navode u Ministarstvu čije stručno povjerenstvo sprovodi proceduru ishođenja odobrenja za rad.

Drugim riječima, investitori u više od 200 elektrana na obnovljive izvore energije nisu se pomakli s mjesta u nastojanju da dobiju energetsko odobrenje bez kojeg ne mogu početi s radom.

Najviše projekata, prema ovome pozivu Ministarstva, “gura” HEP. Riječ je, računajući i spomenutu elektranu u Donjoj Dubravi, o 21 elektrani, od čega je 16 “solara”, tri vjetroelektrane te po jedna hidroelektrana i elektrana na pogon tzv. kogeneracije.

Iza HEP-a, po broju podnesenih zahtjeva, slijede Nautilus Technology iz Zaprešića (12 sunčanih elektrana), zagrebački RP Global Projekti d.o.o. (šest solara i dvije vjetroelektrane) i Adira Renewables d.o.o. (šest solara) te vinkovački Mamodo d.o.o. (pet sunčanih elektrana).

Na pitanje zašto je do sada riješeno samo deset zahtjeva investitora u elektrane u Ministarstvu kažu da “podnositelji zahtjeva za nekoliko desetaka pravodobno zaprimljenih iskaza interesa nisu dostavili valjanu dokumentaciju”, kao i da, dodaju, “projekti ne zadovoljavaju kriterije propisane odredbama Zakona o tržištu električne energije”.

Ipak, kako je potvrđeno, još nitko nije odbijen. “Konačni broj projekata za koje je iskazan interes, a koji ne zadovoljavaju propisane kriterije sukladno Zakonu o tržištu električne energije, znat će se po završetku detaljne obrade dokumentacije svih zaprimljenih iskaza interesa. U iduća dva tjedna nastavit će se s objavom javnih natječaja”, poručeno je iz Ministarstva, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!