Kazahstanski veleposlanik za N1: Ne očekujem destabilizaciju Kazahstana

Vijesti 13. lis 202215:44 0 komentara
N1

Naša urednica vanjske politike Ivana Dragičević razgovarala je s veleposlanikom Kazahstana u Hrvatskoj Abibullayevom Altayjem Ibragimulyem.

Trenutno traje summit u Kazahstanu na kojem su se sreli turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Putin.

“Mislim da su ovo ključni dani u povijesti čovječanstva. Napetosti u geopolitičkom okruženju zahtijevaju jedinstvene korake. Kazahstan je deveta zemlja po veličini u svijetu. Naša granica s Rusijom iznosi 7600 kilometara. Imamo vrlo mirnu vanjsku politiku i naš je glavni princip temelji se na tri principa. Prvo – mirna koegzistencija sa susjednim zemljama, teritorijalni integritet i mislim da je naš predsjednik dao važnu izjavu da Kazahstan ne priznaju Donjecku i Luhansku republiku, kao što nismo priznali ni Krim, ni Kosovo, ni Tajvan. Imamo fantastične odnose i s Ukrajinom i s Rusijom”, rekao je.

Kazahstanski veleposlanik je rekao da ne očekuje destabilizaciju Kazahstana.

“Kazahstanska državnost je duga 25 stoljeća. Možda je tu nekakvo krivo shvaćanje u pogledu ovih informacija da je Kazahstan nova nacionalna država. Imamo 19, 5 milijuna stanovnika, 80 posto su Kazaci. Mi nikad nismo iskusili vojne ni nikakve druge napetosti s našim susjednim zemljama”, ističe.

Istaknuo je da je glavni princip vanjske politike Kazahstana temeljen na uravnoteženosti i pragmatizmu.

“Naš je predsjednik dugo bio ministar vanjskih poslova i bio je i zamjenik glavnog tajnika UN-a. Mislim da imamo uravnoteženu i mudru vanjsku politiku. Mi smo fokusirani na to da prije svega jamčimo naš teritorijalni integritet i prosperitet kazahstanske nacije. Mi nismo potpuno ovisni o Rusiji u pogledzu izvoza naših resursa. Kazahstan je jedan od najbogatijih zemalja na svijetu. Primjerice, jedna smo od najvećih opskrbljivača urana na svijetu, imamo velike rezerve nafte, plina, ugljena, zlata i drugih resursa. Svi kazahstanski resursi iznose 20 bilijuna dolara. Mi smo zainteresirani da diverzificiramo naš izvoz”, kazao je.

“Prije svega želimo osigurati siguran, pragmatčan i održiv put za kazahstanske resurse. Mislimda je Kazahstan jedan od važnih trgovinskih partnera Europi. EU je naš glavni trgovinski partner i glavni ulagač”, dodao je.

Međunarodna pozicija Kazahstana s obzirom na zemljopisni položaj

Upitan o međunarodnoj poziciji zemlje s obzirom na zemljopisni položaj, rekao je da je to jedno od najtežih pitanja.

“Kazah znači slobodan čovjek. I svi Kazaci, mi smo uvijek njegovali mirnu koegzistenciju s našim susjedima. Sloboda kretanja je jedna od temeljnih načela našeg suvremenog svijeta. Ove reforme koje je započeo predsjednik uživaju veliku podršku diljem Kazahstana. Kazahstan je najazijska država u Europi i najeuropskija država u Aziji. 14 posto Kazahstana pripada Europskom kontinentu”, govori.

Osvrnuo se i na Ruse koji bježe od mobilizacije.

“Jedna od temeljnih načela naše države je to da poštujemo ljudska prava, slobodu kretanja i demokratske vrijednosti. Mi ne primamo samo Ruse, mi primamo milijune i milijune europskih državljana. Turisti nam dolaze. Vidimo da se poštuje sloboda kretanja, poštuju se ljudske slobode”, ističe.

Rekao je da je između Rusije i Kazahstana 50 graničnih prijelaza i da je preko njih prešlo više od 200 tisuća Rusa, a da je već 148 tisuća njih napustilo zemlju.

“Neki su otišli u Uzbekistan, Tursku i mnoge druge zemlje. Živimo u slobodnoj tržišnoj ekonomiji i vodimo se tim načela. Mi godišnje imamo oko 5 milijuna turista, uključujući i turiste iz Hrvatske”, kazao je.

Veleposlanik je istaknuo da je Kazahstan azijska zemlja i da ima azijske vrijednosti.

“Svi novi ekonomski događaji događaju se u Aziji. Kazahstan održava ovaj susret u Astani jer vjerujemo da samo dijalog i mirna koegzistencija te pregovori i sastanci mogu biti jedno od ulinkovitih rješenja i odgovara na današnje izazove. Mislim da je Kazahstan puno puta pozvao sve zemlje na pregovore. Pregovori sa Srijom mnogo su se puta održali u Kazahstanu. Imamo velike izazove i u središnjoj Aziji i pitanje upravljanja vodama i pitanje sukoba između Kurdistana i Tadžikistana. Kazahstan je jedna od najvećih tranzitnih zemalja za prijevoz svih roba iz Kine. Moja zemlja nije samo posrednik nego zemlja koja je akter. Kazahstan je izvoznik održivosti, stabilnosti i napretka i mislim da je to možda. Hrvatska je važna za Kazahstan, kao i Europska unija. 20.10. obilježavamo 30. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. U ovim desetljećima naših diplomatskih odnosa izgradili smo dobre odnose”, rekao je.

Komentirao je odnose Hrvatske i Kazahstana.

“Mislim da je ključan dio našeg odnosa to što imamo 680 milijuna dolara trgovinske razmjene, što svake godine dodatno raste. Vjerujem da je Hrvatska najvažniji partner u ovom dijelu svijeta, na Zapadnom Balkanu. Moj je san da otvorim da otvorim službene izravne linije između Kazahstana i Hrvatske. Mislim da Hrvatska ima veliki potencijal u pogledu morske infrastrukture. Kazahstan je najveća kopnena zemlja na svijetu i mi smo muslimanska zemlja koja je najsjevernije na svijetu i zato moramo intenzivirati odnose s europskim zemljama”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!