Klasić o prijetnji smrću: Tanka je linija između verbalnog i fizičkog nasilja

Vijesti 13. svi 202117:39 > 19:53 1 komentar
hrvoje klasić
N1

Povjesničar Hrvoje Klasić gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o stravičnoj prijetnji koju je zaprimio u srijedu.

“Nažalost, to nije prva prijetnja, a društvo u kojem živimo ne garantira da je i posljednja. Jučer me na stolu u kancelariji na Filozofskom fakultetu dočekalo pismo, uredno adresirano, s markicom, u kojemu je bila prijetnja”, kazao je Klasić i dodao da je već i ranije zaprimao i uvrede i prijetnje.

VEZANA VIJEST

“Zbog nekih prijetnji smrću sam išao do sada na policiju, zbog ove sam odlučio ne ići, ali sam upozorio javnost i pokazao kakvi ljudi žive oko nas. Htio sam pokazati da je važno da nam ove stvari ne postanu normalne. Možda se netko samo šali, iako bi taj netko zbog ove šale mogao završiti u zatvoru, ali vrlo je tanka linija između verbalnog i fizičkog nasilja, posebno ako krenemo tolerirati bilo koji oblik nasilja”, rekao je Klasić.

“Situacija i jest ovakva u društvu jer previše toga toleriramo i jer je dosta toga ostalo proizvoljno, odnosno svatko može tumačiti kako hoće. Uklonili smo imena antifašističkim borcima, ali smo ostavili antifašizam. NDH smo proglasili nepoželjnom u Ustavu, ali ulice smo nazvali po ljudima koji su ustaškom aparatu bili na visokim funkcijama. Bivša predsjednica je pozdrav ‘Za dom spremni’ proglašavala starim hrvatskim pozdravom, neki HDZ-ovi političari su imali slike Ante Pavelića na zidu. Mislim da to sve skupa nije dobro”, smatra Klasić, dodajući da atmosfera u društvu ne bi trebala biti dvosmislena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.